Hormonska terapija povećava rizik od demencije i moždane kapi

UOBIČAJENA hormonska terapija dvostruko povećava rizik od demencije i za trećinu povećava rizik od moždane kapi u žena starijih od 65 godina, pokazala su tri istraživanja objavljena u Sjedinjenim Državama.

Od 4.532 ispitanica na kojima se istraživalo djelovanje estrogensko-progesteronske terapije, u 61 je utvrđena demencija, od kojih je 40 (66 posto) bilo u skupini koja je uzimala hormone, a 21 (34 posto) u skupini koja je dobivala placebo.

"Ukupno gledano, u skupini koja je uzimala estrogen i progesteron, rizik od demencije za žene bio je dvostruko veći nego u skupini koja je uzimala placebo", tvrde istraživači, ocijenivši rezultate kao "neočekivane i u neobičnoj opreci s većinom prijašnjih studija o učinku hormonske terapije na Alzheimerovu bolest i na demenciju."

To bi značilo dodatna 23 slučaja demencije na deset tisuća žena starijih od 65 godina, pokazala je studija Sally Shumaker iz Wake Forest University Health Sciences u Winston-Salemu (Sjeverna Karolina).

Zaključke su potvrdili rezultati drugog istraživanja koje je proveo Stephane Rapp s istog sveučilišta, prema kojemu hormonska terapija ne utječe povoljno na intelektualne sposobnosti žena u menopauzi.

Treće istraživanje koje je provedeno na 16.608 zdravih žena starijih od pedeset godina, pokazuje da su žene koje uzimaju hormonsku terapiju izložene većem riziku od moždane kapi.

Ukupno 151 žena (1,8 posto) iz skupine koja je uzimala hormonsku terapiju bila je žrtva moždane kapi, dok ih je u skupini koja je dobivala placebo bilo 107 (1,3 posto), što govori o većem riziku za 31 posto.

Sva je tri istraživanja objavio Journal of the American Medical Association (JAMA) od 28. svibnja.

Pročitajte više