Hrvatska, slovenska i talijanska policija razbila međunarodni lanac krijumčara ljudi

Hrvatska, talijanska i slovenska policija razbile su međunarodni lanac krijumčara ljudi za koji se sumnja da je od lani ilegalno preko granice prema zapadnoeuropskim zemljama prebacio 156 ilegalnih migranata iz Turske, Makedonije i SiCG, izvijestio je danas hrvatski MUP koji je uhitio 17 osumnjičenih.

Međunarodna policijska akcija započela je nakon što je Odjel organiziranog kriminaliteta istarske policije prikupio informacije o postojanju lanca krijumčara.

U akciji u kojoj je sudjelovao i USKOK, i u kojoj su korištene mjere tajnog nadzora, otkriveno je da je organizirana skupina krijumčara tijekom prošle godine i do lipnja ove godine ilegalno preko granice prebacila 156 migranata koji su, ovisno o udaljenosti, za prebacivanje plaćali od 1.000 do 1.500 eura.

Sumnja se da je skupina od 17 osumnjičenih u Hrvatskoj na tom poslu "zaradila" najmanje 61 tisuću eura, a cjelokupna mreža krijumčara 190 tisuća eura.

Policija je u akciju uhićenja krenula prije dva dana. Na zagrebačkom području uhićeno je pet osumnjičenih, u Istri devet, dvije su osobe uhićene na području PU sisačko-moslavačke, a jedna u Koprivničko-križevačkoj županiji. U akciji je pronađeno 19 turskih i makedonskih putovnica i dva pištolja, a oduzeto je šest vozila te 24 mobitela koja su korištena pri krijumčarenju.

Istodobno je slovenska policija uhitila sedam osoba, a talijanska dvije, dok je pet osoba od ranije već u pritvoru u Trstu.

Svi uhićeni u Hrvatskoj danas bi trebali biti privedeni istražnom sucu Županijskog suda u Rijeci, a u MUP-u kažu da nastavljaju istragu kako bi otkrili i druge osobe koje su bile povezane s krijumčarskim lancem.

Pročitajte više