HRW optužio Izrael za uporabu granata s kasetnim punjenjem

ORGANIZACIJA za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch u ponedjeljak je optužila Izrael da je u napadu na snage Hezbolaha prošlog tjedna u jednom libanonskom selu koristio topničke granate s kasetnim punjenjem.

Human Rights Watch, čije je sjedište u New Yorku, priopćio je kako raspolaže fotografijama kasetnih granata koje su pripadnici izraelskog topništva uskladištili na granici s Libanonom i da je u napadu takvim granatama na selo Blidu u srijedu ubijen jedan civil, a najmanje 12 ih je ranjeno.

"Kasetno streljivo nedopustivo je, neprecizno i nepouzdano oružje kad se koristi u blizini civila i nikad se ne bi smjelo koristiti u naseljenim područjima", rekao je izvršni direktor Human Rights Watcha Kenneth Roth .

Human Rights Watch u priopćenju tvrdi kako je na izraelskoj strani granice fotografirao topničke granate M483A1, od kojih svaka sadrži 88 kasetnih naboja i koje imaju 14-postotnu nepreciznost, a često iza njih ostaju neeksplodirani naboji, tzv. "zvončići".

"Naša su istraživanja na Kosovu i u Iraku pokazala da se kasetno streljivo u naseljenim područjima ne može koristiti bez golemog broja mrtvih. Izrael smjesta mora prestati koristiti kasetne bombe u Libanonu", rekao je Roth.

Izraelski dužnosnici u SAD nisu zasad komentirali ovo izvješće.

Pročitajte više