HZMO: Mirovine iz Crne Gore krajem srpnja, iz Srbije sredinom kolovoza

ISPLATA mirovina umirovljenicima koji su ih ostvarili u Crnoj Gori počet će krajem srpnja, a umirovljenicima koji su ih ostvarili u Srbiji sredinom kolovoza, doznaje se danas iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Srbija i Crna Gora (SICG) je trebala, u skladu s ugovorom koji je sklopila s Hrvatskom, preuzeti izravnu isplatu mirovina osiguranicima u Hrvatskoj od 1. svibnja, no umirovljenici dosad još nisu dobili ništa.

Pomoćnik ravnatelja HZMO-a Krunoslav Novak rekao je Hini da isplata tih mirovina kasni jer u SICG mirovine uobičajeno kasne dva mjeseca, što znači da se mirovine za svibanj isplaćuju tek u kolovozu.

HZMO u međuvremenu ne može osigurati novac za isplatu tih mirovina jer nema vlastitih sredstva niti suglasnost mirovinskih fondova iz SICG da će ta sredstva biti refundirana, tvrdi Novak.

"No, HZMO će napraviti sve kako bi pomogao umirovljenicima koji su ostali bez prihoda, što je već pokazao odlukom o isplati dodatka za umirovljenike kojima je ukupna mirovina manja od 1.500 kuna", rekao je Novak.

HZMO poziva te umirovljenike da se jave njegovim područnim službama prema mjestu prebivališta kako bi im službenici pomogli u prikupljanju dokumentacije potrebne za početak isplate mirovina.

Tu dokumentaciju mogu predati područnoj službi HZMO-a ili je izravno poslati na adresu podružnice mirovinskog fonda iz SICG.

Posebno se trebaju javiti umirovljenici koji su promijenili adresu stanovanja, jer je taj podatak zakonski uvjet za isplatu mirovina, naglašava Novak podsjetivši da je HZMO o tome pet mjeseci obavještavao umirovljenike preko medija.

"Problemi s usklađivanjem podataka uobičajeni su u svim državama, a slične su probleme imali i umirovljenici koji su ostvarili mirovine u Bosni i Hercegovini", rekao je Novak upozorivši kako postoji mogućnost da se u pojedinačnim slučajevima podaci ne usklade čak do kraja godine.

Pročitajte više