HZZO: Zdravstvo se financijski stabilizira unatoč prevelikoj potrošnji lijekova

PODACI o poslovanju zdravstvenog sustava u kolovozu pokazuju da se financijska situacija i dalje stabilizira, iako glavni problem ostaje prevelika potrošnja lijekova, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Stjepan Bačić.

Potrošnja lijekova u odnosu na prošlogodišnji kolovoz bila je veća za sedam posto, što je značajno smanjenje u odnosu na siječanj ove godine, kada je porast u usporedbi sa siječnjem 2003. iznosio 25 posto.

Upravno vijeće HZZO-a danas je dopunilo Listu lijekova na koju je ušlo 26 novih originalnih lijekova, te 22 generička lijeka koja su već ranije uvrštena na listu a za koje su proizvođači ponudili niže cijene. Lijekovi su jeftiniji 10 do 30 posto, a do kraja godine tako će se uštedjeti četiri milijuna kuna.

Među novouvrštenim lijekovima nalaze se i lijekovi za rak jajnika, Kronovu bolest, antibiotik za liječenje HIV pozitivnih osoba itd.

Upravno vijeće će Vladi predložiti rebalans proračuna HZZO-a kako bi se 160 milijuna kuna viška novca preusmjerilo tako da 130 milijuna dobiju bolnice, a s 30 milijuna kuna financirale bi se naknade za bolovanja.

Taj novac bio je predviđen za financiranje izabranih liječnika no neće biti potrošen jer 200.000 osiguranika ipak nije odabralo liječnika. Po podacima HZZO-a, oko 30 posto osiguranika nema izabranog stomatologa, a 30 posto žena izabranog ginekologa.

Bačić ističe da je u kolovozu zabilježena manja opterećenost bolničkog sustava jer je, ponajprije zbog godišnjih odmora, fakturirano 74 milijuna kuna manje.

(Hina) xmt ymd

Pročitajte više