ICTY želi odvojiti Miloševićevu optužnicu za Kosovo

RASPRAVNO vijeće Haškog suda (ICTY) koje sudi bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću zakazalo je za 29. studenoga raspravu na kojoj će se razmatrati odvajanje njegove optužnice za Kosovo od onih za Hrvatsku i BiH, kako bi zaključilo taj dio suđenja i donijelo presudu, obzirom da zdravstveno stanje optuženog otežava odvijanje procesa koje traje od veljače 2002., priopćio je sud u utorak.

Obrazlažući odluku vijeće je istaknulo da zdravstveni problemi optuženog, koji se brani sam, sve više otežavaju odvijanje suđenja te da je gotovo završeno izvođenje dokaza obrane za kosovski dio optužnice. Stoga vijeće ocjenjuje kako bi bilo "u interesu pravde" odvojiti optužnicu za Kosovo od one za Hrvatsku i BiH, zaključiti taj dio suđenja i donijeti presudu.

"Raspravno vijeće naložilo je da se 29. studenoga zakaže saslušanje kako bi čulo stajališta strana o odvajanju optužnice za Kosovo i zaključenju tog dijela suđenja te daljnje podneske vezane uz zdravstveno stanje optuženog", priopćio je u utorak ICTY.

Milošević se prema objedinjenoj optužnici tereti za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu, no budući da je provotno bila riječ o tri zasebne optužnice moguće ih je odvojiti.

Bivši predsjednik Srbije i SRJ boluje od visokog tlaka i proširenja lijeve srčane pretklijetke te je zbog njegove bolesti, gripe ili iscrpljenosti u protekla 44 mjeseca suđenje prekidano dvadesetak puta, od čega tri puta u posljednja tri tjedna.

U obrazloženju odluke vijeće ističe kako je "nakon razdoblja relativno dobrog zdravlja, u kojem je vijeće kontinuirano zasjedalo po tri dana tjedno, suđenje odgođeno 11. studenoga na jedan dan te je potom 15. studenoga prekinuto na polovici sjednice sve do kraja ovoga tjedna, zbog istih uvjeta i faktora koji cijelo vrijeme otežavaju suđenje".

Žalbeno vijeće ICTY-a već je prije predvidjelo načelnu mogućnost odvajanja optužnice, podsjeća se u odluci.

Raspravno vijeće zaključuje kako je prema popisu svjedoka koje je podnio optuženi i njegovim izjavama o preostalim svjedocima očito da je kosovski dio dokaznog postupka obrane gotovo dovršen te bi stoga "moglo biti u interesu pravde da vijeće izdvoji optužnicu za Kosovo, zaključi taj dio suđenja i donese presudu".

Pročitajte više