IRA će uništiti oružje samo u skladu sa sporazumom s protestantima

IRSKA republikanska vojska u četvrtak je izvijestila kako je spremna primiriti se te hitno i u potpunosti uništiti svoje oružje, ali isključivo u sklopu sporazuma sa sjevernoirskim protestantskim čelnicima.

Priopćenje ovog sadržaja IRA je objavila u republikanskom časopisu An Phoblacht nakon brojnih neuspjelih pregovora s unionistima. U IRA-inoj se poruci kritiziraju pripadnici Demokratske unionističke stranke (DUP) na čelu sa 78-godišnjim svećenikom Ianom Paisleyem. Paisley traži da IRA preda fotografski dokaz o razoružanju, čime će pokazati "kajanje" za tri desetljeća sukoba.

No Sinn Fein, IRA-ino političko krilo, smatra da je to neprihvatljivo poniženje za jednu od najstarijih gerilskih skupina u Europi koja se ponosi time što je Velika Britanija nije uspjela poraziti.

IRA je spremna uništiti oružje do kraja prosinca 2004., ako to bude moguće, u skladu sa zahtjevom Londona, Dublina i protestanata. To bi se realiziralo u nazočnosti kanadskog generala Johna de Chasteleina i u prisutnosti dvojice svećenika kao svjedoka.

Od sredine devedesetih IRA je izvela tri djelomična razoružavanja, sva tri u najvećoj tajnosti. IRA tvrdi da je oružje zakopano u cement.

Sinn Fein, najveća katolička stranka Sjeverne Irske tvrdi da je zabranjena gerilska skupina IRA spremna predati sve oružje i eksploziv, ali ne i fotografije. "Ian Paisley traži javno ponižavanje. Ostvarenje njegovih zahtjeva u pogledu razoružanja nije nikad bilo moguće", kaže se u priopćenju IRA-e.

Odbije li IRA predati slike, najveća protestantska stranka DUP prijeti da neće sudjelovati u vlasti sa Sinn Feinom, kako predviđa mirovni sporazum iz 1988.

Pročitajte više