Ivančić o teškim vremenima za Sanaderove ulizice: Faber i Karamarko su zamjenski gadovi

"MEDIJI su se zatekli pred strateškom dilemom: Kako dosljedno podupirati politiku predsjednika vlade ako je nedosljednost jedina konstanta njegova političkog djelovanja? Ako je slučaj neuspjeloga pokušaja kontrole raspomamljenih internauta ukazao na išta značajno, onda je to saznanje da medijsko opsluživanje vlasti spada u mučeništvo najvišega ranga, žrtvu bez kraja i konca", piše Viktor Ivančić za BH Dane, a prenose e-Novine.

Bivši je odgovorni urednik Feral Tribunea opisao mučnu situaciju za novinare koji, ako se planiraju ulizivati našem premijeru Ivi Sanaderu, već polako osjećaju posljedice Sanaderovog premišljanja pa tako "dežurni urednici i opinion makeri slabije psihofizičke konstitucije trzaju glavama i ispuštaju čudne mjehuriće u uglovima usana. U odjelu za ljudske resurse korporacije razmišljaju o tome da im osiguraju beneficirani staž i dodatke za ekstremno otežane uvjete rada."

"Nitko nema pravo gušiti umjetničke slobode u slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj kakvom on rukovodi"

Radi se dakako o kopernikanskom obratu koji je u svom mišljenju u samo dva dana izveo Sanader po pitanju je li napad na njega "napad na demokraciju" te podržava li policiju u uhićenjima Facebookera ili smatra da treba sankcionirati plavce koji su krivo postupali prema njima. Tragovi šizofrenije bili su uočljivi još ljetos:

"U žanru zaštite slobode javnoga govora, najupečatljiviji je primjer kazališnog uprizorenja Euripidovih 'Bakhi' na prošlome Splitskom ljetu, kada je redatelju palo na pamet u predstavu uključiti i video zapis Sanaderova govora na splitskoj rivi, gdje je ovaj davao potporu ratnome zločincu Mirku Norcu. Kako premijer u međuvremenu ne daje potpore ratnim zločincima, nego oštro osuđuje njihova zlodjela, intendant teatra je na Sanaderov nagovor tražio da se taj dio izbaci iz predstave, a kad su glumci i redatelj to odbili učiniti – zabranio je premijernu izvedbu. Nakon što se zakotrljala pristojna blamaža, na scenu stupa premijer osobno i javno naređuje da se predstava izvede, uključujući jebeni video zapis, jer nitko nema pravo gušiti umjetničke slobode u slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj kakvom on rukovodi", podsjeća Ivančić, čime obrazlaže tezu o Sanaderovim "zamjenskim gadovima":

Zaziranje od represije

"Intendant splitskoga teatra, pa ministar unutrašnjih poslova i ravnatelj policije u aktualnom slučaju - sve odreda Sanaderovi neposredni izvršitelji - izložili su se simboličkome javnom smaknuću kako bi potvrdili da onaj koji je od njih tražio represiju istinski zazire od represivnih postupaka. Ta sorta nastupa kada se ukaže žurna potreba za zamjenskim gadovima", navodi. Fenomen "zamjenskih gadova" koji preuzimaju krivicu za prve premijerove reakcije, usko je povezan s pisanjem i brisanjem istih u nekim medijima:

"Na naslovnoj stranici portala Jutarnjeg lista, zahvaljujući nečijoj omaški ili unutrašnjoj diverziji, prenesen je satirični video rad stanovitoga 'Bijesaprvog' - insert iz filma 'Hitler - konačni pad' gdje su replike Bruna Ganza titlovane kao da ih izgovara Sanader - ali je nakon pola sata uklonjen, s obrazloženjem da je takva 'odluka uredništva', koje je 'došlo do zaključka da iza tog teksta ne može stati'. Nakon nekoliko sati, kada su se mrežom već proširili otrovni izvještaji o cenzuri, satirični film je vraćen na portal, ali uz komentar Vladina glasnogovornika Zlatka Mehuna, prema kojemu 'autori žele srušiti sve što je ova Vlada stvorila', a sam video mu 'nije smiješan, nego tragičan'", navodi Ivančić. Dijelom ovako zamišlja kako izgleda pravilnik od sedam točaka i jednom podtočkom za premijeru sklone novinare koji je podijeljen otkad se počeo učestalo predomišljati:

Pokretno nišansko mjesto

"Točka 1) Komentare koji će veličati određene poteze ili izjave premijera Vlade RH pisati tako da se, uz minimalne jezične intervencije, oni mogu prenamijeniti za veličanje suprotnih poteza ili izjava, čime ćemo štedjeti vrijeme i kapacitete. ... Točka 4) Novinar koji s premijerom obavlja intervju uštedjet će premijeru vrijeme ako na autorizaciju pošalje odgovore obratne od onih koje je tog jutra od njega čuo. Točka 4a) Ukoliko s autorizacije ipak pristignu odgovori koji su toga jutra izrečeni, provjeriti da li se opet radi o nekom lažnom Sanaderu. (Druga mogućnost je da se premijer do autorizacije dvaput predomislio, što čini razmjerno rijetko.)...", nabraja Ivančić, te zaključuje:

"Sa stajališta novinarskog zanata, mnogo je lakše nositi se s pokretnom metom, nego s pokretnim nišanskim mjestom."

A.B
Foto: BH Dani

Pročitajte više