IZ SARAJEVA ISPRAĆENI POSMRTNI OSTACI MAKEDONSKOGA IZASLANSTVA

Posmrtni ostaci makedonskoga predsjednika Borisa Trajkovskog, te šest njegovih suradnika i dva člana posade zrakoplova koji se prošli tjedan srušio u istočnoj Hercegovini, ispraćeni su u srijedu iz Sarajeva, odakle su prevezeni u Skoplje. L

Na ispraćaju u sarajevskoj Zračnoj luci bili su najviši bosanskohercegovački dužnosnici, te makedonski ministri obrane i pravde, Vlado Bučkovski i Idžet Memeti, te general Miroslav Stojanovski, zamjenik načelnika Glavnog stožera Makedonske vojske. U oproštajnom govoru predsjedatelj Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, kazao je kako je smrt predsjednika Trajkovskog veliki gubitak za Makedoniju, ali i za Bosnu i Hercegovinu, čiji su narodi izgubili vjernog i iskrenog prijatelja. "Predsjednik Trajkovski je bio lider zapadnog Balkana s europskom vizijom", kazao je Tihić, istaknuvši kako je pokojni makedonski predsjednik bio čovjek mira i tolerancije, za što se zalagao u svojoj zemlji, ali i u cijeloj regiji. Izražavajući još jednom iskrenu sućut članovima obitelji predsjednika Trajkovskog te svim građanima Makedonije, Tihić je kazao kako će uspomena na Trajkovskog ostati trajna jer ideja mirne balkanske regije ujedinjene u Europi, siguno neće umrijeti.

Posmrtni ostaci predsjednika Trajkovskog te njegovih suradnika i pilota zrakoplova, preneseni su u transportni zrakoplov C-130 Hercules američke vojske, koji ih je zatim prevezao u Skoplje. Zrakoplov sa posmrtnim ostacima predsjednika Makedonije Borisa Trajkovskog, njegovih suradnika i pilota očekuje se u Skoplju oko 14,00 sati. U zrakoplovnoj luci "Petrovac" na dočeku će biti članovi obitelji poginulih, predstavnici državnog vrha, predsjedničkog kabineta i stranke VMRO-DPMNE.

Kovčeg s tijelom predsjednika Trajkovskog bit će prenijet u Sobranje Makedonije, gdje će sutra od 9,00 do 23.00 sata građani moći odati posljednju počast svojem predsjedniku. Pogreb predsjednika Trajkovskog održat će se u petak. Pogrebna povorka iz Sobranja krenut će u podne.

Na pogrebu predsjednika Trajkovskog, najavljeno je do sada, prisustvovat će 24 strana izaslanstva. Kako je priopćilo makedonsko ministarstvo vanjskih poslova najavljen je dolazak hrvatskog predsjednika Stipe Mesića, predsjednika Ukrajine Leonida Kučme, rumunjskog predsjednika Jon Iliescua, predsjednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića, predsjedatelja bosanskog Predsjedništva Sulejmana Tihića i predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića. Ostala najavljena izaslanstva predvodit će premijeri i ministri vanjskih poslova. Najavljena je prisutnost i izaslanstva Europske unije, OESS-a i NATO-a.

(Hina) xrm/mda ysb

Pročitajte više