Iz zatvora u Kini pobjegla dvojica zatvorenika, služili su doživotnu kaznu

Zhang Guilin (lijevo) i Wang Lei (desno) Foto: Public Radio International

DVOJICA muškaraca, 33-godišnji Wang Lei i 39-godišnji Zhang Guilin, pobjegli su iz zatvora u pokrajini Liaoning na sjeveroistoku Kine, javlja BBC.

S obzirom na to da je bijeg iz zatvora izuzetno rijetka pojava u Kini, potraga za dvojicom odbjeglih zatvorenika pretvorila se u pothvat na nacionalnoj razini. Kineski mediji ponudili su 100.000 juana (oko 94.000 kuna) onome tko ima bilo kakve korisne informacije o bjeguncima.

Tko su bjegunci?

Mlađi zatvorenik Wang Lei osuđen je na smrt zbog otmice, no krajem 2017. kazna mu je, zbog dobrog ponašanja, smanjena na doživotni zatvor.

Zhang Guilin služio je, prije bijega, kaznu doživotnog zatvora zbog pljačke. Kazna je bila stroga jer je više puta kažnjavan. Naime, početno je zbog istog tog kažnjivog djela proveo u zatvoru sedam godina da bi 2008. godine, samo godinu dana nakon što je pušten na slobodu, ponovno sudjelovao u pljački. Uhićen je i 2009. osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Smatra se da je Zhang već dva puta pokušao pobjeći iz zatvora i da je bio nasilan prema drugim zatvorenicima, piše The Paper.

Bijeg

Različiti kineski mediji različito pišu o tome kako su zatvorenici uspjeli pobjeći. S obzirom na to da su obojica bili osuđeni na izdržavanje doživotne kazne, očito se radi o bijegu iz strogo čuvanog zatvora.

Na stranicama Beijing Youth Dailyja pojavila se informacija da su zatvorenici pobjegli tako što su stražarima ukrali uniforme i propusne iskaznice.

Međutim, kineski javni radio opovrgnuo je to izjavom kako detalji bijega još nisu poznati te da su zatvorenici mogli pobjeći i kroz prozor te ustanove.

Kineski mediji

Državni kineski mediji često o incidentima obavještavaju javnost tek nakon što su stvari dovedene pod kontrolu. Recimo, u slučajevima pojedinačnih napada, poput ubojstva počinjenog nožem, mediji će to objaviti tek nakon što je ubojica uhvaćen ili više ne predstavlja opasnost za društvo, objašnjava BBC.

Pročitajte više