IZRAELSKI PREDSJEDNIK MOSHE KATSAV OTPUTOVAO IZ HRVATSKE

Izraelski predsjednik Moshe Katsav u nedjelju je, nakon svečanog ispraćaja kojem je u zagrebačkoj zračnoj luci nazočio i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, otputovao je iz Hrvatske u posjet Slovačkoj.

"Volim vas. Hrvatsku napuštam kao veliki prijatelj hrvatskog naroda i vrlo veliki prijatelj vašeg predsjednika", rekao je Katsav neposredno prije ulaska u zrakoplov izraelskih zračnih snaga kojim obavlja službena putovanja, a nakon sviranja izraelske i hrvatske himne, te pregleda počasne bojne Hrvatske vojske.

Predsjednik izraelske države u Hrvatsku je stigao u petak, kad je razgovarao s najvišim hrvatskim političkim dužnosnicima - predsjednikom Mesićem, premijerom Ivicom Račanom i predsjednikom Sabora Zlatkom Tomčićem.

Također se obratio zastupnicima u Hrvatskom saboru, nazočio je otvaranju hrvatsko-izraelskog gospodarskog foruma, a sastao se i s predstavnicima židovske zajednice u Hrvatskoj.

Subotu je izraelsko izaslanstvo na čelu s predsjednikom provelo u Dubrovniku, a u nedjelju je posjetilo Spomen područje u Jasenovcu gdje su predsjednici Katsav i Mesić obišli Memorijalni muzej te položili vijence i upalili svijeće pred spomenikom jasenovačkim žrtvama.

Tijekom poslijepodneva izraelski predsjednik obišao je i Mojsijev spomenik na zagrebačkom Mirogoju, a neposredno prije odlaska iz Hrvatske nakratko je privatno posjetio i Samobor.

Pročitajte više