Jadranka do posljednjeg daha Kosor: Do iznemoglosti ću razgovarati!

"SPREMNA sam do iznemoglosti razgovarati sa sindikatima i poslodavcima i uvijek ću biti spremna za pregovore jer odlazak na ulicu zadnja je opcija", naglasila je danas na sjednici Vlade Jadranka Kosor komentirajući najave iz Nezavisnih sindikata Hrvatske kako bi se ove jeseni mogao pokrenuti val socijalnih nemira i prosvjeda.

Umjesto odgovora, prebacivanje teme

Naime, Krešimir Sever danas je na konferenciji za novinare pozvao na prosvjede i štrajkove u rujnu, a optužio je i Vladu da pred državnim gubicima siječe sjekirom, umjesto finim skalpelom. Naime, iz NHS-a tvrde kako se Kosor ne trudi tražiti tko je kriv i tko bi trebao odgovarati za nastalo stanje, već da je odlučila dodatno "kazniti" građane manjom plaćom pravdajući ga trenutnom krizom.

No, Kosor se danas nije trudila odgovoriti na optužbe kako svojim naputkom o smanjenju plaća u javnim i državnim poduzećima ruši sustav kolektivnog pregovaranja u državi, već je jednostavno poručila kako represije neće biti.

"Vijest o tome da sam se sastala sa šefovima policije kako bi pripremili represiju za najavljene prosvjede u jesen, apsolutno je netočna", poručila je danas Kosor na navode jednog tjednika koji piše da se policija užurbano priprema za rujan.

Prosvjedi dokaz da je Vlada na pravom putu

"Nikada nisam bila za represiju, i tim putem nikada ne bih krenula", istaknula je danas Kosor.

Isto tako treba naglasiti kako je danas Vlada na svom zasjedanju poruku sindikata o prosvjedima u rujnu ocijenila kao još jedan dokaz da su na pravom putu. Štoviše pozive na prosvjede samo su pokušaji da se preplaši Vladu koja sve radni kako bi se uštedjelo u proračunu za 2010. godinu.

No danas je bilo zanimljivo vidjeti ministre, odnosno članove Vlade kao i samu premijerku Kosor kako su bili zakopčani do grla kada su ih novinari pokušali upitati o tajnama sastanka u Trakošćanu između Kosor i slovenskog premijera Boruta Pahora. Svi su se držali zavjeta šutnje, a jedino je Kosor u jednom trenutku rekla ipak nešto najavila.

Kada deblokada?

"Do kraja ove godine ili početka sljedeće obavit ćemo cijeli posao oko pregovora s Europskom unijom“, naglasila je Kosor na Vladi, no to je bilo sve vezano za sastanak s Pahorom.

Treba naglasiti na kraju kako je Vlada ipak sebi dala kratki odmor u kolovozu. Naime, objavljeno je kako neće bi zasjedanja Vlade sljedećeg tjedna već je sljedeća sjednica zakazana za 17. kolovoza. Navodno prema neslužbenim najavama u Vladi ne bi trebalo biti četvrtog rebalansa državnog proračuna ove jeseni.

Pročitajte više