Janša: Europska perspektiva Hrvatske najvažniji instrument smanjivanja napetosti

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je da je europska perspektiva Hrvatske najvažniji instrument za smanjivanje prijašnjih napetosti među državama, te ocijenio da je između njega i hrvatskog premijera Ive Sanadera uspostavljeno povjerenje.

"Od prijašnje smo vlade naslijedili više otvorenih pitanja, pa i takva koja se ne mogu riješiti preko noći. Bilo je mnogo zapleta, u velikoj mjeri za njih nije bila kriva Slovenija, ali se ponegdje moglo više napraviti", rekao je Janša u sinoćnjem razgovoru za slovensku televiziju, kako prenosi STA.

Janša nije isključio mogućnost da do povremenih napetosti s Hrvatskom opet dođe, ali je naglasio važnost obnove dijaloga o otvorenim pitanjima, pri čemu kako je dodao ključnu ulogu ima europska perspektiva Hrvatske, odnosno promjena situacija u kojoj se otvorena pitanja rješavaju.

"Što više bude Hrvatska preuzimala europske standarde, to više će se naš dijalog odvijati na istim frekvencijama, na isti način ćemo razumjeti ono što je zapisano i pridržavati se dogovora", rekao je Janša, aludirajući na tzv. nacrt sporazuma o granici bivših premijera iz 2001. godine koji nije realiziran.

"Teško je pregovarati ako jedna vlada potpiše jedan sporazum, a onda ga u parlamentu vladajuća stranka ne podrži", rekao je Janša u vezi nacrta sporazuma poznatog kao sporazum Drnovšek-Račan koji su bili parafirali predstavnici ministarstava vanjskih poslova, ali do njegova potpisivanja, pa ni do odlučivanja u parlamentu nije došlo.

Na pitanje je li sadašnji hrvatski premijer Ivo Sanader za slovensku stranu pozudan partner, Janša je odgovorio da po njegovim dosadašnjim iskustvima jest, te da je ono o čemu se s premijerom Sanaderom do sada dogovorio bilo i realizirano.

"Što je bilo dogovoreno, bilo je i izvršeno. Hrvatska vlada imenovala je svoj dio mješovite povijesne komisije", rekao je slovenski premijer.

Dodao je da su dvije vlade i blizu usklađenja sporazuma o izbjegavanju incidenata na granici, te sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

"Budemo li ta dva sporazuma uskladili u prvoj polovici ove godine, bit ću zadovoljan", rekao je Janša.

(Hina) xfl ydgk

Pročitajte više