Jedini je preživio strahotu, a onda ga je država maltretirala punih 11 godina

Screenshot: HRT/Index/Telefoto/MORH

NA OPĆINSKOM sudu u Zagrebu danas je izrečena presuda koja nalaže da se Frani Lučiću, jedinom preživjelom vatrogascu iz kornatske tragedije, isplati milijun i 750 tisuća kuna. Ovo je nepravomoćna presuda u ponovljenom sporu koji je Lučić već jednom izgubio. Više od 11 godina Frane Lučić se povlačio po sudovima, bez konkretne pomoći od države, iako je stradao dok je spašavao državnu imovinu. Sam Lučić prošle je godine poručio da se "vlast izruguje njegovoj žrtvi i ozljedama".

>> Jedinom preživjelom s Kornata nakon 11 godina država mora platiti odštetu

Lučić je tužio DVD i Općinu Tisno, Grad Šibenik i Republiku Hrvatsku, odnosno sve one koje smatra odgovornima za tragediju u kojoj je izgubio prijatelje, a u kojoj je on sam zadobio teške opekline na više od 80 posto tijela.

Od tragedije na Kornatima u kojoj je živote izgubilo 12 vatrogasaca prošlo je više od 11 godina, a za to vrijeme Lučić od države nije dobio ni kune odštete. Prošle godine prvi put je posjetio mjesto na kojem su stradali njegovi kolege, a tom prilikom je zapalio svijeće i pročitao pismo.

"Drage moje kolege, slava Vam i zavidim Vam što i ja nisam s Vama smrtno nastradao, odnosno, kad me već nije spržilo do neprepoznatljivosti kao Vas, da sam barem umro od dehidracije čekajući pomoć koja nikako ne dolazi. Razlog je što sam nastradao spašavajući državnu imovinu, a vlast, umjesto da to poštuje, izruguje se mojoj žrtvi i ozljedama, i to raznim nepotrebnim i neupotrebljivim podnescima", rekao je tada Lučić.

Kornatska tragedija

Kobnog 30. kolovoza 2007. 13 vatrogasaca je poslano na teren na ono što se smatralo rutinskom intervencijom. 

Rutinska intervencija se pretvorila u tragediju u kojoj su život izgubili Dino Klarić, Ivan Marinović, Ivica Crvelin, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev Mikulin.

Jedini s kacigom i vizirom

Preživio je samo tišnjanski vatrogasac Frane Lučić koji je pretrpio teške tjelesne ozljede, ali se uspio oporaviti. U svom prvom obraćanju medijima nakon tragedije Lučić je rekao kako je na mjestu tragedije najprije čuo jaki huk, a potom je vatrogasce pokosila vatra.

Index je razgovarao s Brankom Šimarom, vatrogasnim stručnjakom i jedinim neovisnim članom ekspertnog povjerenstva koje je pet mjeseci istraživalo ovaj tragični događaj.

"Zašto je Frane Lučić jedini preživjeli? E, pa jedini je on nosio vatrogasnu kacigu s vizirom do brade. Tako si je zaštitio oči i dišne puteve. On je izjavio da je čuo samo huk i ogromnu vrućinu nakon čega su mu počeli oticati prsti. On zbog kacige nije imao osjećaj da mu fali kisika i nisu mu bili sprženi dišni putevi, dok su njegove kolege ubili vrući plinovi", objasnio je Šimara.

Lučićevo svjedočanstvo

U 2011. Lučić je na suđenju bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici ispričao detalje tog dana. U svjedočenju koje je trajalo više od pet sati Lučić je teretio Slavicu tvrdnjom kako su na Kornat poslani maloljetni vatrogasci koji nisu imali položenu obuku za helikopterski desant. 

Lučić je ispričao kako su dojavu o požaru na Kornatima dobili u 11:59. Marko Stančić, koji je zajedno s njima krenuo na zadatak, od roditelja je za to tražio dozvolu iako mu je odlazak na teren zabranio Siniša Salamun.

"Vatra mi je sezala do bedara"

"Vatra nas je vrlo brzo sustigla s leđa u obliku polumjeseca. Nismo joj mogli pobjeći", kazao je Lučić tijekom svjedočenja. Prema njegovim riječima, postalo je strašno vruće, a jugo je nosilo gusti dim. "Šake su mi se odmah počele deformirati od vrućine. Vatra mi je sezala do bedara. Nosio sam kacigu i to mi je vjerojatno spasilo život", kazao je Lučić.

Lučić je kazao i kako su pomoć čekali više od sat vremena te kako su prvi stigli Joško Klarić i Marinović. Zatim je opisao trenutke prije ukrcaja u helikopter: "Potrčao sam s opremom prema helikopteru koji se spremao poletjeti. Slavica me zaustavio i rekao mi da me s opremom neće pustiti unutra. Rekao sam da mi je tu osobna rezervna oprema. Naredio je da Marko Stančić i ja pokažemo što imamo unutra". Kazao je i da ga je Slavica pitao što će mu voda i ima li položenu desantnu obuku.

Ispričao je i kako je u helikopteru bilo previše vatrogasaca, njih 25, pa su dvojica morala izaći. 

Donja fronta je odmah usmrtila vatrogasce

Lučić je detaljno ispričao i kako ih je vatra zahvatila na Kornatu. Kazao je da se okrenuo, a vatra mu je bila iza leđa. Opisao je da je vatra išla po tlu, a vrućina je bila nesnošljiva. U trenutku kada mu je vatra došla do nogu skočio je unatrag kako bi došao do izgorenog terena. Objasnio je da je zrak bio zadimljen, ali i da ga nije gušio. 

Nakon što je prošla buktinja, "zrak se raščistio". Objasnio je da je gornja fronta zahvatila njega i žive vatrogasce, dok je donja odmah usmrtila sve ostale. "Bježeći smo davali sve od sebe, ali vatra je išla, čini mi se, pet do šest metara u sekundi", kazao je Lučić. 

"Ajme, samo da mi ne otkinu prste"

Lučić je nakon spašavanja iz opožarenog područja prebačen u maslinik na Kornatu. Sjetio se da im je spasilac kazao da ne smiju piti, a on ga je obavijestio da su već pili. "Prvo što sam mu rekao bilo je: Ajme samo da mi ne otkinu prste", svjedočio je Lučić i dodao kako je spasiocu samo promrmljao da ih je vatra prešla. 

"Izgorjele su mi ruke do ramena i noge do stražnjice, ali su mi stopala sačuvana. Ostaci prstiju su mi sada dužine oko jedan centimetar", objasnio je Lučić te dodao kako su mu zdravu kožu transplantirali s prsiju i stražnjice.

Diploma na FESB-u

Frane Lučić je u međuvremenu u proteklih 11 godina liječio ozljede iz tragedije, diplomirao na splitskom FESB-u i zaposlio se u HEP-u.

Dosadašnje presude u sporovima u kojima je tražio odštetu bile su ukinute i vraćane na početak. 

"Frane Lučić bio je na Kornatima, gasio požar i radio za opće dobro. Znači nije tamo bio na izletu, nego je gasio požar. Logično bi bilo da se vlast prema njemu ponaša bolje, da mu pokuša platiti odštetu da koliko-toliko počne novi život", govorio je njegov odvjetnik Šime Savić i pozivao vlast na dogovor oko ovog predmeta, posebice jer je nagodba postignuta sa svim obiteljima stradalih vatrogasaca.
 
Općina Tisno i DVD Tisno žalbom su srušili prvu presudu kojom je Frani dosuđena odšteta. Zašto mu odbijaju isplatiti odštetu, a svim obiteljima stradalih vatrogasaca one su isplaćene, načelnik Ivan Klarin nije htio objasniti. O Kornatima i kornatskoj tragediji, kaže, više ne daje izjave.
 
"Nije otišao kao turist"

Odgovornima za Franino stradanje dosad se nisu smatrali ni država ni Grad Šibenik. Prvi spor protiv njih Frane je izgubio.

"Tužio je Frane sve koje je trebao tužiti. Pa nije on na Kornat otišao kao turist i slučajno stradao. Netko ga je mobilizirao kao vatrogasca, a to je DVD Tisno, netko ga je ukrcao u vojni helikopter, koji je vlasništvo RH, i taj ga je vojni helikopter odvezao gotovo u smrt. Frane je sa svojim kolegama čuvao i gasio požar na Kornatu, koji je nacionalni park i u vlasništvu je RH. Stoga je netko i odgovoran za njegovo današnje stanje i za ono što se dogodilo. No na raznim sudovima u RH svi peru ruke i nitko ni za što nije kriv", poručio je Franin odvjetnik.

Predmet je bio vraćen na Općinski sud uz obrazloženje kako treba točno utvrditi tko i koliko mora platiti.

"Oba predmeta su, 11 godina nakon tragedije na Kornatu, na samom početku. Jedan je spis na Općinskom sudu u Šibeniku i po njemu Frane tuži DVD Tisno i Općinu Tisno te, na ime odštete, rente i kamate, potražuje oko četiri milijuna kuna. Taj Općinski sud donio je presudu u Franinu korist, no onda se suprotna strana žalila pa je Županijski sud u Šibeniku sve ponovno vratio na Općinski sud uz obrazloženje da treba točno utvrditi tko, što i koliko mora platiti, odnosno tko je odgovoran za njegovo današnje stanje", dodao je.

Njegova tužba odbijena je i na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu.

"I tu je Frane Lučić odbijen kao tužitelj, odnosno izgubio je taj predmet i on je vraćen na početak, odnosno na ponovno suđenje. Oba spisa formalno se nalaze na početku. Frane Lučić nije dobio ni jedne lipe na ime odštete za ono što mu se dogodilo i to je žalosno i nedopustivo", dodao je Savić.

Posao u HEP-u

Njegov odvjetnik u izjavama medijima nije zanemarivao činjenicu da je on u međuvremenu zaposlen u HEP-u, što je HEP obećao još za vrijeme mandata Jadranke Kosor.

"Istina, Frane radi u HEP-u i za svoj posao dobiva neku plaću. Ali ta plaća nije ni približno dovoljna za čovjeka njegovih potreba. Većinu te plaće mora trošiti na razne preparate koji mu služe za njegu izgorene i unakažene kože, a kad vam je izgoreno 80 posto tijela, možete samo zamisliti koliko je njege tu potrebno. On se zbog svojeg stanja mora i kvalitetnije hraniti, a sve to košta. Potrebna mu je i tuđa njega i pomoć. Jako je ljut, razočaran, tužan i osjeća se prevaren od svih onih koji su mu obećavali pomoć, a nitko je nije pružio", poručio je Savić.

Frane Lučić od države nije dobio odštetu

Lučićev odvjetnik je tada bio upitan je li mu itko pomogao tijekom svih tih godina.

"Možda su pomagali pojedinci koji nisu htjeli da se zna da pomažu, nego su to radili iz duše, a ne zbog kamera i medija. No država Hrvatska, Općina Tisno, Grad Šibenik i DVD Tisno nisu pomagali. Obitelji svih nastradalih vatrogasaca formalno su dobile odštetu od RH, a jedini Frane nije dobio ni lipe. Ako je RH obeštetila obitelji nastradalih vatrogasaca s Kornata, znači da ta RH priznaje i krivnju za njihovo stradavanje. Samo, kad je u pitanju Frane Lučić, onda oni nemaju odgovornosti. To je suludo", poručio je i dodao kako zakon za sve mora biti isti.

"Ili su svi zaslužili da ih se obešteti ili nitko, zakon za sve mora biti isti. Nedvojbeno je da je Frane Lučić bio na radnom zadatku i da se nije na Kornatu zatekao turistički. Ja bih želio da se ti Franini spisi što prije riješe, da bi mogao nastaviti koliko-toliko normalan život. Da si izgradi kuću, zasnuje obitelj i prestane razmišljati o tome kako su svi s njime igrali razne igrice, grlili se i ljubili s njime, fotografirali se, a nitko od odgovornih ništa za njega nije napravio", zaključio je odvjetnik Frane Lučića Šime Savić.

Uzrok tragedije

Nakon osam mjeseci multidisciplinarnoga vještačenja stručne skupine, 22. kolovoza 2008. godine objavljeno je kako je uzrok tragedije na Kornatima prirodna pojava, fenomen poznat kao izgaranje nehomogene plinske smjese, tzv. eruptivni požar.

Stručna skupina objasnila je da su se plinovi nastali izgaranjem vegetacije akumulirali u prostoru klanca iznad uvale Šipnate, a dolaskom požara nošenog jakim vjetrom ti su plinovi naglo izgorjeli, i to na temperaturama višima od 1200 stupnjeva Celzijevih, uz brzinu kretanja veću od 40 metara u sekundi. Opisani fenomen rijetka je pojava, a slični slučajevi zabilježeni su u Australiji 18. siječnja 2003. godine u blizini Canberre i na Korzici 17. rujna 2000. godine pokraj mjesta Palasca. 

Međutim, dio javnosti, kao i obitelji stradalih, nisu prihvatili takvo objašnjenje te i dalje smatraju da im nije do kraja otkrivena prava istina o okolnostima u kojima su stradali njihovih najmiliji.

Suđenje bivšem zapovjedniku

Zbog odgovornosti za pogibelj vatrogasaca i propuste sudilo se bivšem vatrogasnom zapovjedniku JVP-a Šibenik Draženu Slavici, no on je 2013. u prvostupanjskom sudskom postupku oslobođen optužbi. No Vrhovni je sud srušio tu presudu, a novim suđenjem je Slavica krajem travnja prošle godine drugi put oslobođen optužbi.

Na tu presudu žalilo se šibensko Županijsko državno odvjetništvo koje predlaže da Vrhovni sud prihvati žalbu i ukine pobijenu presudu te predmet vrati prvostupanjskom sudu na ponovno raspravljanje i odluku.

Pročitajte više