KAMAL KARAZI U SARAJEVU: IRAN NEMA NUKLEARNO ORUŽJE

Iranski ministar vanjskih poslova Kamal Karazi izjavio je u četvrtak u Sarajevu da je njegova zemlja u cijelosti spremna surađivati s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), istaknuvši pri tom kako Iran ne posjeduje nuklearno oružje.

Tijekom posjeta Sarajevu, Karazi je u četvrtak novinarima kazao kako bi eventualno donošenje rezolucije kojom bi se Iranu postavio rok do kojega treba dostaviti dokaze o neposjedovanju nuklearnog oružja bio kontraproduktivan potez, te da ne bi pridonio razrješavanju problema.

"Iran je usvojio visoku tehnologiju nuklearne proizvodnje, no, samo u mirovne svrhe, odnosno za proizvodnju energije. To se ni u kom slučaju ne odnosi na proizvodnju oružja", kazao je Karazi.

Šef iranske diplomacije izjavio je kako je njegova zemlja spremna dopustiti provjere na terenu kojima bi se provjerile ovakve tvrdnje. Najavu moguće rezolucije Vijeća sigurnosti kojom bi se od Irana tražili podaci o njegovom nuklearnom programu, Karazi nije želio posebno komentirati, istaknuvši kako valja pričekati i vidjeti što bi ona mogla sadržavati.

Kamal Karazi je tijekom boravka u BiH istaknuo da njegova zemlja odlučno podupire borbu protiv terorizma te da je u toj borbi aktivno sudjelovala i prije nego su Amerikanci odlučili intervenirati protiv talibanskog režima u Afganistanu.

Iranski je šef diplomacije ocijenio kako američka intervencija u Iranu nije dala željene rezultate, jer je očevidno da su se al- Qa'ida i talibani nakon početnih udaraca uspjeli pregrupirati i nastavljaju biti teroristička prijetnja.

Karazi je ocijenio da se terorizam ne može pobijediti isključivo uporabom vojne sile jer je on rezultat nepravdi i ekstremizma koje postoje u različitim dijelovima svijeta što teroristi koriste za svoje aktivnosti.

Ministar vanjskih poslova Irana i ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić u četvrtak su u Sarajevu potpisali međudržavni program razmjene u oblasti kulture, znanosti i obrazovanja te potvrdili kako će dvije zemlje nastaviti njegovati dobre političke odnose i jačati gospodarsku suradnju.

(Hina) rm nab



Pročitajte više