Kaos u Londonu i dijelu Britanije zbog nestanka struje. Traže se odgovori

Foto: EPA

ENERGETSKI regulatori zatražili su hitno izvješće operatera britanske elektroenergetske mreže o tome što je uzrokovalo prekid struje koji je doveo do kaosa u cijeloj zemlji zbog čega su vlakovi kasnili, a semafori nisu radili.  

Nestanak struje na sat vremena u petak navečer ostavio je gotovo milijun domova bez struje, dok su dvije najprometnije željezničke stanice u Londonu bile zatvorene u vrijeme gužvi zbog kašnjenja ili otkazivanja vlakova. 

Bolnica u istočnom gradu Ipswichu navela je da njezin rezervni generator nije radio, a prekid struje pogodio je aerodrom i metro u Newcastleu na sjeveroistoku Engleske.

"Ofgem (vladin energetski regulator) je zatražio hitno i detaljno izvješće od Nacionalne mreže kako bismo doznali što je pošlo po zlu i mogli odlučiti koje ćemo daljnje korake poduzeti", navodi se u izjavi promatrača. 

Iz nacionalne mreže, koja posjeduje sustav za prijenos električne energije u Engleskoj i Walesu, rekli su da je došlo do rijetkog i neobičnog problema koji je uzrokovao istodobni nestanak struje iz dvaju generatora.

"Naši uobičajeni mehanizmi za automatsko reagiranje pomogli su upravljanju incidentom", izjavio je za radijsku postaju BBC-ja direktor nacionalne mreže Duncan Burt. 

"Gubitak struje je bio toliko snažan da su postavke prešle na sekundarni sigurnosni sustav zbog čega je potražnja za električnom energijom u nekim dijelovima zemlje bila onemogućena kako bi se održao ostatak sustava", naveli su. 

"Provjerit ćemo što je dovelo do automatskog niza događaja", rekao je. Nacionalna mreža poslat će Ofgemu detaljno tehničko izvješće o incidentu, ali su uvjereni da to nije bio zlonamjerni ili kibernetički napad, dodao je Burt.

Iako se sustav vratio u normalu u petak navečer, očekuju se prekidi i u subotu. Željeznički prijevoznici navode da vlakovi nisu stigli do točnih odredišta, zbog čega će usluge i dalje biti ugrožene. 

Pročitajte više