Šifra 9.2. Misteriozna ukrajinska jedinica s granice uništava Ruse

Foto: Profimedia

Sumrak znači užurbano traženje položaja prije mraka. Jedinica bespilotnih letjelica Kod 9.2, u sastavu 92. jurišne brigade, kreće se na novi položaj za lansiranje odakle će izvesti rijetku i moćnu misiju: doletjeti bespilotnim letjelicama u Rusiju i bacati mine na ključne ceste unutar neprijateljskog teritorija.

Sumrak pruža priliku za postavljanje nove opreme i istovar Humveeja prije nego što padne mrak koji će te složene zadatke učini nemogućima. Mogu se samo nadati da će ih sve slabije svjetlo zaštititi od beskonačne bujice ruskih dronova koji lete iznad njih, tražeći nešto što bi mogli napasti, piše CNN.

Starlinkov satelitski tanjur, antena za bespilotne letjelice većeg dometa, deseci paketa baterija i dva ogromna quadcoptera Vampir polažu se u rovove i bunkere, postavljaju i koriste u roku od 30 minuta. Tek kada padne mrak, njihov posao može početi.

I prijetnja je odmah očita. Prije nego što su operateri Andrej i Artem uspjeli napustiti bunker i započeti s radom, buka ih je natjerala da požure natrag u zaklon.

"Pssst. Orlan", tiho će Andrej. Jedini način da se zaštitite od toga da vas uoči Orlan - dron za promatranje, koji također može imati termalne kamere za snimanje u mraku - jest da se sakrijete. I onda nijemo osluškujete je li otišao. "Letjet će cijelu noć", kaže Andrej.

Belgorod na stalnom udaru Ukrajinaca

Horizontom se javljaju bljeskovi - udaljeni eksplozijama. Preko njegovog središta svjetluca ruski grad Belgorod, koji je sada stalno na udaru ukrajinskih napada. Ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi da je prošlotjedna ofenziva u Harkivskoj regiji djelomično usmjerena na stvaranje tampon-zone duž granice kako bi se zaštitilo stanovništvo čija sigurnost nikada nije bila upitna kada je pokrenuo invaziju u veljači 2022. godine.

Bunker se brzo pretvara u operativno središte, a pripadnici postrojbe teško se prilagođavaju tišini otvorenih polja njihova novog doma, nakon mjeseci žestokih borbi oko Bahmuta.

"Ne znaš hoćeš li i kada biti pogođen", govori tiho Artem. Ističe razliku neuspješne prošlogodišnje obrane Bahmuta, u istočnoj Donjeckoj regiji, te njihove večerašnje aktivnosti nekoliko kilometara od granice. Ovdje gusto lišće, nedostatak fiksnih linija bojišnice i blizina Rusije znače da "izvidničke skupine mogu doći bilo gdje". Šale se da bi se mogli probuditi uz ruskog vojnika koji stoji iznad njih.

Za Artema je ova borba osobna stvar. Njegovi roditelji još uvijek žive u djelomično uništenom selu u blizini. Punih 18 mjeseci ih je obmanjivao govoreći da je bio stacioniran na mirnoj kontrolnoj točki, a zapravo se borio na prvoj crti bojišnice. Sada znaju da je u blizini, a osjećaj da se bori za svoj pravi dom drži ga napetim.

"Moji roditelji su ovdje pa ako, ne daj Bože, nekako ne uspijemo, ako dođe do proboja... to je velika odgovornost", rekao je Artem za CNN.

Nemaju prostora za grešku

Spustio se mrak koji narušavaju samo bljeskovi topničkih udara i pun Mjesec. Jedinica brzo kreće na posao. Artem i Andrej brzo pričvršćuju mine na dron, koristeći samo crvena svjetla. Odjednom se čuje tiho zujanje.

"Bježi", kaže Andrej i svi se sklanjaju u obližnji bunker. Kad jednom budu uočeni, rovovi bi mogli postati meta zračnih napada i topništva cijelu noć. Šanse za bijeg su male, nema vozila, a kretanje pješice po otvorenom terenu je prilično opasno.

Prođe nekoliko minuta. Baklje osvjetljavaju susjedno polje. Bitke se vode i drugdje. Jedinica nastavlja s radom. Onda ponovno jedan dron prolazi u blizini i oni ponovno trče u zaklon.

Nakon dva prekida i trčanja u zaklon, ukrajinska ekipa konačno je spremna za lansiranje.

U bunkeru pilot Saša na kameri može vidjeti kako se ispod Vampira pružaju polja. Pokazuje graničnu crtu, a zatim dodaje: "Sad smo već u Rusiji."
"Jesi li ponio putovnicu?" šali se Artem. "Mogu ući i bez vize", odgovara Saša.

Biti duhovit nekada je bio posao trećeg člana jedinice. Prije nego što je rat Ukrajince različitih zanimanja odvukao u rovove, Andrej je bio komičar i kratko je radio s Volodimirom Zelenskim - dok je ukrajinski predsjednik bio televizijski producent i glumac - na njegovoj humorističnoj seriji.

"Iskreno, imao je jednu od najboljih vibri među ljudima koje sam upoznao. Najjača energija. S njim je uvijek bilo zanimljivo. Proveli smo puno vremena zajedno, jedan na jedan", kaže Andrej.

To je osebujna odlika ukrajinskih snaga, u usporedbi s njihovim neprijateljem: malo je vjerojatno da je itko od Putinovih vojnika prije rata provodio vrijeme na sceni zbijajući šale s gazdom Kremlja.

Dron leti dublje u Rusiju, a zatim se u bunkeru glasno javljaju poruke upozorenja, signalizirajući da su aktivni GPS ometači. Saša je nakratko zabrinut da bi mogli izgubiti dron. Prekida prijenos uživo i uzrujano barata instrumentima.

Mine na cesti

Ali nekoliko minuta kasnije signal je ponovno uspostavljen: dron je prošao kroz smetnje, zadržao se na kursu i sada može nastaviti prema cilju. Trenutak kasnije, dva paketa ispadaju iz drona. Mine su stajale na cesti, a kasnije idućeg dana pogodile su jedno oklopno i jedno obično vozilo.

Kako se dron približava, jedinica ima dva problema. Prvo, njegov GPS sustav se čini oštećenim, pa se naglavačke srušio u polje. Drugo, misle da je u blizini ruski Orlan koji je, izgleda, slijedio njihov dron natrag u Ukrajinu, možda tražeći njihovu poziciju.

Ostaju u skloništu nekoliko minuta, nadajući se da će prijetnja proći. Granate lete iznad njihovih glava i padaju na obližnja polja. Došli su do drona, ali se do zore moraju osloniti na svoju rezervnu letjelicu, kada će im danje svjetlo dati priliku procijeniti štetu.

Naleti se nastavljaju, rekordan broj letova u jednoj noći bio je 24. Ali njihova meta sada je sama Rusija, snažan simbol odluke Kijeva da se borba preusmjeri na Moskvu, kao i novih opasnih eskalacija u trećoj godini rata.

Pročitajte više