Komentar Lucijana Carića: Nepotismus chronicus gravis

NAKON pravog skandala koji je pratio njeno imenovanje, gospođa Dijana Pleština, supruga Ivice Račana, predsjednika Vlade Republike Hrvatske, podnijela je ostavku na veleposlaničko mjesto jer je njenim imenovanjem prekršen pravilnik Ministarstva vanjskih poslova. Gospođa Pleština sada tvrdi da "nije bila svjesna" da je njenim imenovanjem prekršen pravilnik, te da ostavku podnosi zato što "želi da funkcionira pravna država".

Osobno, ovakvo nemušto obrazloženje skandalizira me više nego sam (sada potvrđeno nezakonit) čin imenovanja gospođe Pleštine. Naime, utvrđene činjenice koje su izazvale njenu ostavku upravo potvrđuju da je njeno postavljenje na veleposlaničko mjesto čisti slučaj nepotizma. Gospođa Pleština, prema pravilniku Ministarstva vanjskih poslova nije imala uvjete, pa ni pravo na takvu funkciju, te je sada očito da je prilikom odlučivanja o njenom postavljenju ključni element predstavljala njena bračna zajednica s aktualnim hrvatskim premijerom. Kako drugačije objasniti zaslijepljenost službi Ministarstva vanjskih poslova, Vlade i Ureda predsjednika Republike Hrvatske koje su sve uspjele previdjeti činjenicu da gospođi Pleštini za veleposlaničku funkciju nedostaje tričavih pet godina odgovarajućeg radnog staža u Ministarstvu vanjskih poslova.

Gospođa Pleština, Ministarstvo vanjskih poslova i Hrvatska vlada branili su se navođenjem da nepotizam postoji samo u slučaju kada se radi o stjecanju materijalne koristi za "privilegiranu" osobu, no važan element nepotizma je da se privilegirani položaj stječe nezasluženo, mimo reda i propisa, a imenovanje unatoč neispunjavanju postavljenih uvjeta je upravo to.

Vrlo sam siguran da bi u slučaju imenovanja neke druge, nepovlaštene, osobe stručne službe Ministarstva, Vlade i Ureda predsjednika primijetile nedostatak jednog jedinog dana za ispunjenje formalnih uvjeta, pa me previđanje 1825 dana navodi na pomisao da se nije radilo o previdu, odnosno ako jest da previd nije bio slučajan.

Upravo zato iznenadno inzistiranje gospođe Pleštine na "funkcioniraju pravne države" vrlo je neuvjerljivo. Štoviše, pozivanje na svetost funkcioniranja pravne države nakon njenog protupropisnog imenovanja u kojem su sudjelovali (propise kršili) Ministarstvo vanjskih poslova, Vlada i Ured predsjednika Republike Hrvatske, ali i sama nesuđena veleposlanica skandalozno je licemjerje, moguće valjda samo u Hrvatskoj.

Pored toga, tvrdnje gospođe Pleštine o posvemašnoj neinformiranosti predstavljaju uvredu inteligencije za svakog iole obrazovanijeg građanina.

Gospođa Pleština je intelektualka nemalih kapaciteta i doktor znanosti, a ne pastir s obronaka Velebita koji živi izvan vremena i prostora trčeći za svojim ovcama. Prema tome, ona mora znati za staro pravno načelo ignorantia iuris nocet – ignorantia legis neminem excusat (nepoznavanje propisa škodi i nikoga ne ispričava) koje nikome, baš nikome, ne dozvoljava ispričavanje nepoznavanjem propisa koji se na njega odnose. Dakle, ako se gospođa Pleština propustila informirati o uvjetima koje treba zadovoljiti da bi bila imenovana na veleposlanički položaj, radi se isključivo o njenom propustu.

Na kraju, kada gospođa Pleština već inzistira na funkcioniranju pravne države, zanima me da li će jednako inzistirati na tome da se imenuju i sankcioniraju svi odgovorni u ovom slučaju, uključujući i njenog supruga, predsjednika Vlade Republike Hrvatske Ivicu Račana, koji je morao znati da li njegova supruga ima uvjete za veleposlanički položaj, a sigurno bi trebao znati kakve osobne konzekvence treba povući sada, nakon što su sve maske u ovom slučaju konačno pale.

Pročitajte više