Kontrole na granici Slovačke i Mađarske. Mađarski ministar: Za sve je kriv Bruxelles

Foto: EPA

SLOVAČKA će uvesti privremene kontrole na granici s Mađarskom zbog sve većeg broja ilegalnih migranata, priopćila je slovačka vlada, reagirajući na provjere koje su Češka i Poljska uvele na slovačkim granicama.

Slovačka se ove godine suočila s jedanaesterostrukim povećanjem broja ilegalnih migranata, koji većinom dolaze s Bliskog istoka i iz Afganistana, a u zemlju prelaze iz Mađarske i idu u Njemačku i zapadnu Europu. Provjere Slovačke na granici s Mađarskom, koje počinju danas, trajat će deset dana. Povodom te odluke oglasio se mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, koji je za sve okrivio Bruxelles.

Szijjarto: Odmah ukinite obavezne kvote za useljenje

"Povećanje migracijskog pritiska u srednjoj Europi u potpunosti je krivnja Bruxellesa, jer zadržavanje obaveznih kvota za useljenje privlači ilegalne migrante poput magneta i podržava poslovni model krijumčara ljudi", rekao je Szijjarto i pozvao Bruxelles da okonča ovakvu politiku.

"Odmah ukinite obavezne kvote za useljenje i ne pozivajte migrante ovdje. Nemojte podržavati poslovne modele krijumčara ljudi", istaknuo je šef mađarske diplomacije. Gotovo 40.000 ilegalnih migranata prešlo je u Slovačku od početka godine. Samo u rujnu broj ilegalnih migranata bio je visok kao cijele prošle godine.

Uvodi se stroža kontrola

Slovačke provjere prate korake koje su poduzele susjedne države Češka, Poljska i Austrija postavljajući privremene kontrole na svojim granicama sa Slovačkom. Češka i poljska policija počele su uvoditi strožu kontrolu. Provjere se provode nasumično na 17 cestovnih, sedam željezničkih i tri plovna prijelaza te na drugim točkama duž 250 kilometara granice.

Mjere koje imaju za cilj spriječiti ljude da dovode migrante u Europu balkanskom rutom, u početku bi trebale vrijediti do 13. listopada, no vjerojatno će biti produljene. Kontrole se provode u dogovoru s Poljskom i Austrijom, koje također podižu stražu na svojim granicama sa Slovačkom.

Pročitajte više