Kopač: Sporazum o nuklearci Krško još neće stupiti na snagu

ZA SATUPANJE na snagu međudržavnog sporazuma o nuklearci Krško, što ga je slovenski parlament u utorak ratificirao, bit će potrebno oko tri tjedna, ocijenio je u razgovoru za ljubljansko ´Delo´  ministar za okoliš i prostor Janez Kopač.

On je dodao kako se nada kako u međuvremenu neće doći do komplikacija u vezi s tim ugovorom. Slovenska vlada sada čeka da isteče rok u kojemu suspenzivni veto na spomenuti sporazum može uložiti Državno vijeće (40-članski ´senat´ parlamenta), nakon toga slijedi objava u službenom listu, a onda razmjena diplomatskih nota između Slovenije i Hrvatske, pojasnio je Kopač.

´Sve to moglo bi potra jati stanovito vrijeme, recimo dva ili tri tjedna´, kaže Kopač.

Posebno je pak pitanje kada će, kako predviđa sporazum, Hrvatska elektroprivreda (HEP) iz zajedničke nuklearke ponovo početi preuzimati električnu energiju. ´Za rješenje tog pitanja svakako je potreban dodatni dogovor´, naveo je Kopač koji dodaje da je jedna od mogućnosti da razgovori o tome počnu u okviru međudržavne komisije koja ima zadaću pripremiti prvu skupštinu novog poduzeća Nuklearna elektrana krško u kojoj će partneri prema sporazumu biti slovensko poduzeće Eles Gen i hrvatski HEP.

Kopač je naveo da je slovenska strana već izradila osnovne pretpostavke za razgovore o otkupu hrvatskog udjela u nuklearki Krško, ali se čeka da konačno ratificirani sporazum o nuklearci stupi na snagu.

Pročitajte više