Kosorica od Mesića čini fikusa i brani se vlastitom neupućenošću

MINISTRICI Jadranki Kosor na licu se vidi da joj ne može biti manje stalo do objave Registra hrvatskih branitelja. Dok se jednom 29-godišnjem branitelju, Vinku Topiću, koji je '91 dezertirao iz JNA i pridružio se "Tigrovima", pa tri mjeseca proveo i u zarobljeništvu, brojka od pola milijuna veterana čini nerealnom, jer tada bi, kako je kazao u izjavi za jednu televiziju, "osvojili cijeli svijet", Jaca se brani zakonom koji zabranjuje objavu Registra.

Kojim, Jaco, zakonom, ako je i sam predsjednik države Stjepan Mesić kazao kako su branitelji javno branili državu te kako nema ništa sporno u tome da se javno objave njihova imena? Zakon je, osim ako vladajući Mesiću doista ne žele potvrditi njegov status fikusa, podložan promjenama.

Vlada vjerojatno ne želi objaviti Registar jer štiti lažne branitelje, kaže Mesić i dodaje kako ima nekih kojima objava vjerojatno ne ide u prilog, ali on smatra kako je objava Registra zapravo afirmativna po branitelje "tako da svatko može znati za svakoga tko je branio ovu zemlju".

Kosorica kao cinično odgovara da ne štiti sebe "jer ni ona ni Sanader sigurno nisu na tom popisu". Toga smo svjesni.

Što još kaže Kosorica? "Pozivam sve koji se žele time baviti da naprave neko istraživanje koje su to vojske u svijetu, odnosno koje su države objavile popis svojih veterana i njihove ratne putove". Počnimo od SAD, i "najvećom i najstarijom" javnom knjižnicom u kojoj se može naći popis 51 milijuna američkih vojnika koji su sudjelovali u ratnim operacijama.

Kosorica smatra kako je danas nemoguće rekonstruirati tko je gdje bio početkom rata. Objavite Registar ministrice. I to je početak.

Branka Suvajac
Foto: Index

Pročitajte više