Liječnica: Mali punktovi cijepljenja bit će mjesta širenja. Ne poštuju se mjere

Screenshot: HRT

S ODMAKOM od mjesec dana, od kada smo krenuli u masovno cijepljenje, naš entuzijazam i energija su nestali, kazala je u Studiju 4 HRT-a predsjednica sekcije obiteljskih liječnika HUUGO-a dr. Sanja Klaić Grotić.

"Morali smo odrađivati i administrativni dio posla koji je trebao odraditi organizator cijepljenja, a to su zavodi za javno zdravstvo i nastavni zavodi. Uz svakodnevni posao liječenja u ordinacijama, bili smo procjepitelji s veseljem, ali problem je što smo bili i administratori. Veliki dio kolega je nakon četiri tjedna došao do 'burnouta' zbog neadekvatne logistike i organizacije", kazala je dr. Klaić Grotić.

Navela je podatak da je Dom zdravlja Zagreb Istok u prva 4 tjedna procijepio 14.004 građana, a to je radilo 126 timova. Naš je prijedlog bio organizirati velike punktove jer bi se 14.000 ljudi moglo procijepiti samo u jednom vikendu s time da bi taj punkt imao i administratora, kazala je.

"Počinje treći val, a nijedan mali punkt ne zadovoljava mjere"

Navela je da na početku tjedna nikada nisu znali koliko i koje će doze dobiti, što je dodatno otežalo posao. 

"Počinje treći val epidemije, a ni jedan mali punkt ne zadovoljava epidemiološke mjere i nisu epidemiološki sigurni da bi se na njima procjepljivao veći broj ljudi", naglasila je. Prema tome, ti mali punktovi, naše ordinacije, bit će mjesta širenja virusa. Veliki punkt znači jednostavnost, brzinu i epidemiološku sigurnost", dodaje.

Kaže da liječnici obiteljske medicine dobivaju jako malo informacija i ne znaju spremaju li se veliki punktovi u Zagrebu, ne znaju ni hoće li i kada dobiti cjepivo.

"Upravo zbog toga, na jednom punktu koje će biti u potpunosti organizirano od strane organizatora cijepljenja može se ostvariti kvalitetan, kontinuirani rad", kazala je dr. Klaić Grotić.

"Prostori nisu adekvatni, jedino ispravno je cijepiti se na velikim punktovima"

Prema njezinim informacijama, 75.000 sugrađana prijavio se na platformu cijepise, ali, kaže, nitko od njih nije dobio povratnu informaciju.

"U vrijeme epidemije prostori nisu adekvatni i jedini je način cijepiti na velikim punktovima", ponovila je.

Navela je i problem da veliki broj starijih liječnika obiteljske medicine s komorbiditetima, koji spadaju u rizičnu skupinu, nisu izuzeti iz procesa cijepljenja. Zato smatramo da se treba promijeniti status cjepitelja, dodala je dr. Klaić Grotić. 

Pročitajte više