Likovni i glazbeni događaji 2003.

GODINA koja je na izmaku, 2003., obilovala je brojnim kulturnim događajima.

Već u početku siječnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu praizvedena je "Trilogija o ljetovanju" glasovitoga talijanskog dramatičara Carla Goldonija u režiji Janusza Kice. Trilogija je zajednički naziv triju Goldonijevih komedija: "Pomame za ljetovanjem", "Zgoda na ljetovanju" i "Povratka s ljetovanja", a svaka od njih praizvedena je 1761. u Veneciji. Suvremeni priređivači tih komedija djelo su sjedinili u jednu cjelinu.

Potkraj veljače u dvorani "Lisinski" u Zagrebu je prvi put gostovao najveći operni dirigent današnjice Riccardo Muti, glazbeni ravnatelj i prvi dirigent milanske Scale. Prihod od koncerta bio je namijenjen vinkovačkom Gradskom društvu Hrvatskoga Crvenog križa za gradnju dječjih igrališta na razminiranu području Vukovarsko-srijemske županije. Filharmonija Scale izvela je uvertiru opere "Vilim Tel" G. Rosinija, "Divertimento" iz baleta "Vilin poljubac" Igora Stravinskoga te Schubertovu 9. simfoniju zvanu "Velika". Filharmonijski orkestar utemeljio je 1982. Claudio Abado u sklopu Scale.

U Gliptoteci HAZU-u potkraj ožujka otvorena je izložba hrvatskog slikara i grafičara Jurja Dobrovića "Prostorne konstrukcije - reljefi - slike 1962. - 2002.". Dobrović je u hrvatskoj likovnoj umjetnosti stasao u početku 60-ih godina i jedan je od vodećih predstavnika umjetnosti "novih tendencija". Izlagao je na Venecijanskom bijenalu 1972. i 1973. na bijenalu u Sao Paolu.

U ožujku je nakon više od dvije godine obnavljanja simboličnim otkrivanjem kupole otvorena zgrada Doma hrvatskih likovnih umjetnika "Ivan Meštrović u Zagrebu". Tako je nakon pola stoljeća Meštrovićev paviljon vraćen izvornoj namjeni. Skice budućeg doma veliki je kipar 1934. ponudio vodećim zagrebačkim arhitektima Viliniću i Horvatu.

U travnju u Zagrebu otvoren je 22. muzički bijenale, Međunarodni festival suvremene glazbe, koji je okupio vrhunska imena. Središnji događaj bila je praizvedba opere Igora Kuljerića "Životinjska farma" u "Lisinskom", nadahnuta glasovitim djelom G. Orwella.

U svibnju je u Samoboru otvoren prvi privatni muzej u Hrvatskoj - "Muzej Marton", čiji je vlasnik istaknuti kolekcionar i poduzetnik Veljko Marton. Stalni postav ima oko devetsto predmeta i djela likovnih i primijenjenih umjetnosti nastalih između 1750. i 1850.

U svibnju je u Zagrebu nastupio i Francuski nacionalni orkestar i Zbor francuskog radija pod ravnanjem dirigenta i umjetničkog ravnatelja orkestra Kurta Masura. Francuski glazbenici izveli su Mozartova i Franckova djela.

U drugoj polovici svibnja Opera HNK premijerno je izvela operu "Oganj" hrvatskog skladatelja Blagoja Berse u režiji Božidara Violića i pod ravnanjem Zorana Juranića. Opera pisana na njemačkom praizvedena je 1911. u Zagrebu te nakon toga obnovljena 1935.

U srpnju u Puli je otvoren jubilarni 50. Pula film festival na kojem je prikazano sedam filmova u službenoj konkurenciji. Priređivači su ocijenili kako su i festival, i film postali dijelom toga grada. U istom je gradu u srpnju gostovao najveći tenor današnjice maestro Placido Domingo, a s njim se predstavila i portugalska sopranistica Elisabeta Matos u pratnji Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Josea Colada.

U srpnju u Modernoj galeriji u Zagrebu otvorena je retrospektivna izložba 350 djela Ive Dulčića (1916.-1975.) nastalih od 1941. do 1974. Autor izložbe je ravnatelj Moderne galerije Igor Zidić.

Ta izložba je rujnu postavljena u Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku.

Sredinom rujna u Zagrebu je otvorena zgrada Ministarstva kulture na uglu Runjaninove i Vodnikove ulice. U obnovu, koja je trajala tri godine, uloženo je 25 milijuna kuna. Zgrada je sagrađena 1914. po projektu Rudolfa Lubynskog, a obnovu je arhitektonski osmislio Branko Silađin.

U listopadu u zagrebačkoj Operi nastupila je američka sopranistica Barbara Hendricks na Gala koncertu opernih arija u pratnji Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića. Taj nastup bio je uvod u desetdnevno gostovanje simfoničara HRT-a i Barbare Hendricks u Francuskoj.

Također u listopadu u Opatiji je održan 6. godišnji ministarski sastanak Međunarodne mreže za kulturnu politiku koji je okupio 30-ak ministara kulture. Ministri su raspravljali o kulturnoj raznolikosti u svezi s najnovijim UNESCO-vim odlukama o očuvanju i razvoju kulturnih raznolikosti u vrijeme globalizacije.

U prosincu je otvorena izložba "Secesija u Hrvatskoj" u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Izloženo je oko 900 predmeta secesije, jednog od najvažnijih razdoblja u hrvatskoj umjetnosti, koje je trajalo između 1897. i 1918. U 20-ak tematskih cjelina izložene su slike, skulpture, grafički dizajn, odjeća, staklo, keramika, kovina, namještaj, satovi i fotografije arhitekture.

U Zagrebu je u prosincu obilježena 30. obljetnica djelovanja Koncertne dvorane "Vatroslava Lisinskog", koja je svečano otvorena 29. prosinca 1973. Od tada je primila više od 10 milijuna posjetitelja na raznim koncertima i drugim glazbenim priredbama.

Pročitajte više