Ljubljanski nadbiskup "razočaran" političkim strankama

Primas Katoličke crkve u Sloveniji izrazio je u podužem razgovoru za slovensku televiziju "poprilično razočaranje" slovenskim političkim strankama, ali je zbog "permisivnog zakonodavstva" više kritika usmjerio na ljevicu.

"Katolička crkva ne identificira se ni s jednom strankom iako su se slovenske stranke prije desetak godina identificirale prema kršćanskom etosu. Danas se niti za jednu ne može reći da je stranka kršćanske inspiracije, ali nema niti protukršćanske stranke ili neke u kojoj ne bi bilo vjernika. Sve su me ponešto razočarale, pa trenutačno teško mogu reći koja mi je bliža", rekao je ljubljanski nadbiskup i metropolit Franc Rode.

Rode je ipak strankama ljevice pripisao više krivnje za "permisivno zakonodavstvo", posebno za zakonska rješenja koja dopuštaju istospolne zajednice i dekriminaliziraju prostituciju.

U pogledu rješenja otvorenih pitanja s državom, Rode je rekao da se nada kako će ponešto biti riješeno u vrijeme mandata sadašnjeg premijera Antona Ropa, dok će veći problemi pričekati parlamentarne izbore.

"Pri tome računam na zdravu pamet slovenske vlade, ma tko u njoj sudjelovao", rekao je ljubljanski nadbiskup, ističući među neriješenim pitanjima denacionalizaciju crkvenih dobara i priznavanje vjeronauka kao školskog predmeta.

(Hina) fl dh

Pročitajte više