LuxLeaks: Multinacionalne kompanije pred EP-om odgovarale za masovnu utaju poreza

Foto: FAH

PREDSTAVNICI 11 multinacionalnih kompanija odgovarali su ovaj tjedan punih pet sati na pitanja članova posebnog odbora EP-a koji istražuje aferu oko masovne porezne evazije, tzv. LuxLeaks, inzistirajući da poštuju zakone i da zapravo plaćaju puno poreza.

Te kompanije odbile su prvi poziv na saslušanje tog privremenog odbora EP-a, no poziv su na kraju ipak prihvatile jer je odbor zaprijetio oduzimanjem akreditacije njihovim lobistima u Bruxellesu. Od 13 pozvanih kompanija, poziv su odbili samo Fiat Chrysler i Walmart. Odazvali su se Facebook, Google, Amazon, Coca-Cola, McDonald's Europe, Ikea, Philip Morris, Disney, Anheuser-Bushc InBev, HSBC i Barclays.

"Ovakav odziv potvrđuje da nijedan ekonomski igrač, bez obzira na svoju veličinu, ne može odbiti suradnju s Europskim parlamentom. Jako smo sretni zbog toga", rekao je predsjednik odbora, francuski zastupnik Alain Lamassoure (EPP), prenosi EurActiv.

Posebni odbor za porezna rješenja (TAXE) formiran je nakon izbijanja skandala LuxLeaks u studenome prošle godine kada je otkriveno da je više od 300 multinacionalnih kompanija imalo povlašten porezni tretman u Luksemburgu koji im je omogućio da plaćaju vrlo malo poreza ili gotovo ništa. To je dovelo do nepoštene porezne konkurencije među državama članicama EU-a i smanjenja poreznih prihoda.

Članovi odbora postavili su puno pitanja o novčanim tokovima unutar kompanija i njihovim stajalištima o prijedlozima OECD-a za suzbijanje porezne evazije zbog čega se u svijetu godišnje izgubi između 100 i 240 milijardi američkih dolara poreznih prihoda.

Iznesen je i prijedlog obveznog prijavljivanja profita, poreza i subvencija u svakoj zemlji u kojoj kompanije imaju podružnice, te zajedničke konsolidirane korporativne porezne osnovice, što je Komisija predložila 2011. a što trenutačno blokiraju države članice.

Google, Facebook...


Zastupnike je zanimala također Googleova podružnica na Bermudima te Facebookove aktivnosti na Kajmanskim otocima.

No nakon petosatnog saslušanja mnogi su ostali razočarani jer su predstavnici kompanija uglavnom izbjegavali izravne odgovore.

"Predstavili ste nam svoje kompanije, ali ste kazali vrlo malo o pitanjima koja nas zanimaju", rekao je potpredsjednik odbora Bernd Lucke, njemački zastupnik populističke Alternative za Njemačku (AfD), prenosi EurActiv.

Većina kompanija inzistirala je da su njihove porezne prakse u skladu sa zakonima i da zapravo plaćaju puno poreza, a ukazale su i na velik broj ljudi koje zapošljavaju u državama članicama.

Predstavnik Googlea Nicklas Lundblad kazao je, primjerice, da kompanija koristi podružnicu na Bermudima kako bi privremeno pohranila novac prije nego ga uloži umjesto da ga bilježi kao profit u SAD-u gdje bi morala platiti porez. "Time se samo odgađa plaćanje poreza u SAD-u. To se zapravo ne odnosi na plaćanje poreza u EU-u, rekao je.

Predstavnica Facebooka Delphine Reyre iznijela je sličan argument u vezi Kajmanskog otočja. "Plaćanje poreza odgađa se što se tiče SAD-a i to se uopće ne odnosi na zemlje u Europi osim Irske. Što se tiče Irske, posve poštujemo irski zakon u njegovom sadašnjem obliku", kazala je, prenosi EUobserver.

Većina kompanija nije podržala prijedlog prijavljivanja poreza u svim zemljama u kojima imaju podružnice, posebice ako bi ti podaci bili dostupni javnosti, a zabrinjava ih i administrativno opterećenje koje bi time nastalo. No podržale bi zajedničku konsolidiranu korporativnu poreznu osnovicu ako bi pravila time postala jasnija. Neke su se čak zauzele za uvođenje jedinstvene porezne stope za cijelu Uniju.

Nekoliko kompanija zauzelo se također za obvezan mehanizam za posredovanje u slučaju poreznih sporova.  "Potreban je sustav za rješavanje sporova koji rješava problem duplog oporezivanja", rekao je predstavnik Anheuser-Busch InBeva.

"Potrebna je obvezna arbitraža", dodao je HSBC. "Porezne deklaracije u jednoj zemlji mogu ponekad biti ocijenjene nezakonitim u drugoj. To je tarifna barijera."

Zaključci TAXE odbora o toj istrazi trebali bi biti usvojeni na plenarnoj sjednici EP-a idući tjedan.

Pročitajte više