Marija Zavalić: Radno vrijeme treba smanjiti na šest sati, učinkovitost je ista

Screenshot: HRT

RAVNATELJICA Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu Marija Zavalić tvrdi da su hrvatski radnici "izraubani" jer rade prekovremeno te da bi radno vrijeme trebalo smanjiti na šest sati.

O odlasku u mirovinu te održivosti mirovinskog sustava jučer su u HTV-ovoj emisiji Otvoreno raspravljali dsjednik HSU Silvano Hrelja , demograf Stjepan Šterc , Jagoda Milidrag Šmid iz Centra za ženske studije, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu Marija Zavalić.

Potonja tvrdi kako se beneficirani radni staž neće ukidati, ali i da se treba smanjiti radno vrijeme.

"Trenutno se provode analize i procjene rizika na radnim mjestima da se vidi koja imaju posebne uvjete rada - zahtijevaju posebnu zdravstvenu sposobnost, stručnost osposobljenost ili postoji veća opasnost od ozljede na radu i profesionalnih bolesti. Hrvatski radnici su izraubani jer rade prekovremeno. Treba smanjiti radno vrijeme na šest sati kao drugdje, što ima dokazano istu učinkovitost, manje je ozljeda na radu i ljudi kasnije odlaze u mirovinu", rekla je te objasnila kako bismo tako imali više zaposlenih, a mladi bi imali mogućnost pošteno živjeti.

Pročitajte više