MESIĆ OTPUTOVAO U KALINJINGRAD

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji se nalazi u posjetu Rusiji, otputovao je u ponedjeljak navečer u Kalinjingrad gdje će u utorak položiti kamen temeljac za zgradu počasnog hrvatskog konzulata. L

Svoj posjet Kalinjingradu, ruskoj enklavi na Baltičkom moru, Mesić će iskoristiti i za nastavak razgovora o gospodarskoj suradnji.

Kako je rekao predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević, koji je u sastavu hrvatskog izaslanstva koje prati Mesića zajedno s ministrom Radimirom Čačićem, hrvatske bi tvrtke preko Kalinjingrada mogle lakše ući na rusko tržište.

Hrvatski počasni konzul u Kalinjingradu Stefano Vlahović pojasnio je da regulativa slobodne ekonomske zone omogućava neke prednosti koje ne postoje u drugim dijelovima ruske federacije.

"Tamo je moguć ulazak s relativno malim ulaganjem i investitore mogu poštedjeti većine problema koji postoje u Rusiji", istaknuo je Vlahović.

Područje Kalinjingrada je malo, ali neke hrvatske tvrtke su tamo već prisutne, a neke ozbiljno razmišljaju o tome, kao što su Podravka i Eurokabel iz Zagreba, dodao je on.

"Ja bih bilo kojoj tvrtki koja razmišlja o ulaganju u Rusiju preporučio da razmisli o Kalinjingradu", dodao je Vlahović.

Proizvodi napravljeni u Kalinjingradu, unatoč tome što je čak do 70 posto njihovih dijelova ili sastojaka uvezeno, nakon prerade postaju ruskim proizvodima i oslobođeni su carine za rusko tržište.

(Hina) kga rb



Pročitajte više