Mesić: U RH i Mađarskoj visok stupanj zaštite nacionalnih manjina

U HRVATSKOJ i Mađarskoj postignut je visok stupanj zaštite nacionalnih manjina kako i dolikuje zemljama čije su nacionalne manjine mostovi koji ih spajaju, poručio je predsjednik Republike Stipe Mesić u utorak tijekom sudjelovanja na godišnjoj sjednici Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj.

Predsjednik Hrvatske državne samouprave Mijo Karagić izrazio je bojazan da bi Mađarska, nakon što u svibnju iduće godine uđe u EU i počne primjenjivati schengenski režim na granici, mogla biti zatvorenija prema Hrvatskoj. Mesić je odgovorio kako će taj granični režim biti ublažen sklapanjem sporazuma o malograničnom prometu.

Hrvati u Mađarskoj zatražili su da hrvatska Vlada otvOri više graničnih prijelaza između dviju zemalja, što je predsjednik Mesić i obećao napominjući kako je za to potrebno osposobiti odgovarajuću infrastrukturu.

Mesića tijekom dana u Budimpešti očekuju susreti s predsjednicom mađarskog parlamenta Katalinom Szili i premijerom Peterom Medgyessyjem. Također će sudjelovati na hrvatsko-mađarskom gospodarskom forumu i u Mađarskoj akademiji znanosti održati predavanje na temu "Hrvatska i Mađarska na zajedničkom putu u Europu".

Pročitajte više