Milanović: Vlada Jadranke Kosor štiti samo krupni kapital

"SITUACIJA je teška, a Vlada kasni s reakcijama", ocjena je Zorana Milanovića koji je aktualnu gospodarsku i političku situaciju komentirao u HTV-ovom Dnevniku. Milanović kaže da Vlada ne provodi reforme, rezova nema, a i stvari koje su napravljene trebale su biti napravljene ranije.

"Građanima želim poručiti da situacija možda i nije tako crna. Nade ima, samo treba ozbiljno raditi. Ali bez demokratske promjene vlasti, neće biti ni konkretnih promjena", rekao je Milanović. Predsjednik SDP-a posebno se osvrnuo na dogovor koji je Jadranka Kosor nedavno postigla s bankama, a kojim je odlučeno da će Vlada građanima subvencionirati kupnju prvog stana.

"Meni će biti drago ako itko na takav način dođe do stana, ali ovo pogoduje samo bankama. Banke drže cijenu stanova napumpano jer su dobro potkožene. Mogu čekati puno duže nego vi ili ja, duže nego obični građani. Bankama je na ovaj način poručeno da ne moraju spustiti cijenu kvadrata stanova, a država će platiti dio cijene", kaže Milanović.

Kao konkretnu mjeru koju je SDP predložio, a koju je vladajuća stranka odbila, Milanović je naveo uvođenje poreza na kamate veće od pet posto. "Ne radi se dakle o porezu na aktivu banaka, to bi bio harač na banke. Ali bio bi to poticaj bankama da razmisle, da će biti oporezivane ako prijeđu tu stopu kamata. Mjere ove Vlade prije svega štite krupne investitore", kaže Milanović.

Govoreći o slučaju Tihomira Purde, Milanović je rekao da netko u Vladi nije radio svoj posao. Diskvalificirao je tvrdnju Andrije Hebranga da je taj problem trebao riješiti Ivo Josipović, u dogovoru s Borisom Tadićem. "Ja dobro poznajem hrvatski Ustav, a nešto znam i o srpskom. Ni hrvatski ni srpski predsjednik nemaju takve ovlasti", rekao je Milanović.

Pročitajte više