Ministrica Kosor: Vlada će Saboru predložiti zaustavljanje prevođenja statusa HRVI-a

VLADA će Hrvatskom saboru predložiti zaustavljanje prevođenja (revizije) statusa ratnih vojnih invalida započetih u mandatu prošle vlasti, najavila je danas ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor na sjednici u Splitu.

Učinilo bi se to kroz izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja koje bi se pred Vladom trebale naći već na slijedećoj sjednici.

Ministrica Kosor je navela da je obrada (prevođenje) oko 4,5 tisuće predmeta završila negativno u 37 posto slučajeva.

Hrvatski ratni vojni invalidi koji su dobili negativna rješenja žale se Upravnom sudu, neki od njih dobivaju sporove što državu košta više nego da im je isplatila naknade na osnovu ranije stečenih prava, navela je Kosor.

Ministrica je opetovala da će se ove godine izraditi novi Zakon o braniteljima, da će braniteljima država financijski pomoći onoliko koliko bude mogla.

Branitelji ne traže nemoguće, ali traže ljudski odnos i poštovanje, istaknuo je premijer Ivo Sanader.

Odbacio je tvrdnje da je jučerašnji simbolični čin vraćanja proteze branitelju Darku Bešteku koji ju je u znak prosvjeda prije više od tri godine vratio tadašnjem ministru branitelja Ivici Pančiću , politikanstvo.

Ne radi se o politikanstvu, mi samo činimo ono za što bivša vlast nije imala snage, rekao je Sanader.

Ministrica Kosor upozorila je na zabrinjavajuće podatke o samoubojstvima braniteljima.

Stopa suicida među braniteljima do pet je puta veća nego u ostalom stanovništvu, rekla je Kosor.

Potkrijepila je to i podatkom da je u 2002. bilo četiri tisuće više obiteljskih mirovina nego 1996. kada je tu vrstu mirovine primalo oko 7400 obitelji.

Vlada je prihvatila izvješće o provedbi posebnih mjera zaštite od požara u prošloj godini iz kojega je razvidno da je ukupan broj požara povećan za oko 34 posto, a izravna materijalna šteta za pet i pol puta.

Vlada je informirana i o provedbi obveza i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i planovima usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnim stečevinama Europske unije.

Za 14. veljače Vlada je sazvala konstituirajuću sjednicu Županijske skupštine Osječko-baranjske županije.

Odobrila je da se iz proračunske zalihe za početak rada Mediteranskog instituta za istraživanje života u Splitu izdvoji 500 tisuća kuna.

Sanaderova je Vlada potvrdila odluku prethodne o preuzimanju 51 posto udjela u Otoku mladosti, ali je predložila da se razmotri mogućnost obročne isplate za to, te da se dio potrebnih sredstava zamijeni nekretninama u vlasništvu države, a za koje postoji interes grada Šibenika.

Vlada je donijela Uredbu kojom je osnovala Ured za ravnopravnost spolova u kojem će biti četvero zaposlenih.

Pročitajte više