Ministrica Škare-Ožbolt u Osijeku: vjerujemo u nevinost generala Čermaka i Markača

Hrvatska ministrica pravosuđa Vesna ŠkareOžbolt izjavila je danas u Osijeku kako Vlada i ona osobno vjeruju u nevinost generala Ivana Čermaka i Mladena Markača te da će se optuženi generali u Haagu očitovati da nisu krivi. L

U tijeku posjeta osječkom Županijskom sudu, gdje se sastala s predsjednikom tog suda Ninoslavom Ljubojevićem, ministrica Škare-Ožbolt je, zamoljena da komentira odlazak dvojice generala u Haag, u izjavi novinarima ocijenila kako je sudjelovanje na sudu važno jer će generalima, ali i hrvatskoj Vladi omogućiti da preko institucije "prijatelja suda", koja će se sigurno angažirati, pokuša pobiti političke i pravne ocjene koje uopće ne stoje.

"Nastojat ćemo da se okvir Domovinskog rata, koji je bio obrambeni, ne mijenja", istaknula je Škare-Ožbolt.

Najavila je kako će idući tjedan sazvati sjednicu Savjeta za suradnju s Haaškim sudom u proširenu sastavu sa stručnjacima za međunarodno kazneno pravo te da će se izraditi strategija za nastup pred sudom.

Ministrica pravosuđa je u izjavi novinarima ocijenila da će s obzirom na 310 milijuna kuna veći proračun za pravosuđe doći do izražaja započeti, ali i novi projekti u reformi pravosuđa, primjerice u rasterećenju opterećenih sudova, gruntovnici te rješavanju zaostalih predmeta.

Zamoljena da komentira nedavne izjave predsjednika Udruge hrvatskih sudaca Vladimira Gredelja kako u Hrvatskoj nema stvarne reforme pravosuđa i da su pravosuđu nužni korjeniti, a ne kozmetički zahvati, ministrica je kazala kako se slaže da su pravosuđu potrebni korjeniti zahvati te da će se kao ministrica baviti konkretnim potezima, primjerice pitanjem zaostalih predmeta i sporošću u donošenju odluka.

(Hina) xivuč ymć

Pročitajte više