Suočeni s vlastitim strahovima kreirali aplikaciju za besplatnu psihološku pomoć

Foto: Index

TIM splitskih programera kreirao je potpuno besplatnu i anonimnu platformu koja pruža podršku i utjehu osobama koje se suočavaju s raznim psihološkim izazovima. POMOZI.hr je chat napravljen pomoću umjetne inteligencije koji, uz 24-satnu dostupnost, ima i širok doseg te ga mogu koristiti sve zemlje s našeg govornog područja.

Inicijatori projekta Mirela Mravak i Ivan Biliškov su mladi entuzijasti koji su svojim znanjem i vještinama realizirali projekt u godinu dana u tvrtki Codeasy. Umjetna inteligencija Ivanovo je područje, ali mu je velik izazov bio upotrijebiti je u ovu svrhu. Nisu imali lagan zadatak, ali je želja za pomoći drugima bila jača.

POMOZI.hr je poklon zajednici

Svjesni problematike koja se veže uz umjetnu inteligenciju, surađivali su sa stručnjacima iz područja mentalnog zdravlja koji su je objeručke prihvatili te dali pacijentima na testiranje. S oprezom su radili na svim stavkama pa su, osim chata, na stranici dostupni i psihološki kontakti za hitnije slučajeve.

"Kada kažemo da je stranica potpuno anonimna, to stvarno i mislimo. Nije potrebna registracija ni bilo kakvo dijeljenje osobnih podataka. Sigurna je i u potpunosti besplatna. Korisnicima omogućuje da se otvoreno izraze i podijele svoje emocije, brige i strahove. Bez osude ili straha od pristranosti mogu pronaći podršku koja im je potrebna.

Do sada smo svojim klijentima implementirali umjetnu inteligenciju u njihova poslovanja kako bi ono bilo brže. Pa sigurno nešto možemo napraviti i da smanjimo broj članaka o nesretnim slučajevima koji svakodnevno pune medijske stupce. U tom razmišljanju sav fokus nam je bio na važnosti mentalnog zdravlja.

I onda nam je sinulo - napravit ćemo chat dostupan svima, svim ljudima u regiji, besplatno na poklon. Nešto što bi potencijalno moglo smanjiti broj nesretnih slučajeva, a ujedno i pomoći svakoj osobi kojoj je podrška i psihološka pomoć potrebna", rekao nam je Ivan Biliškov, direktor tvrtke Codeasy i inicijator projekta.

Na ideju ih potaknule osobne borbe

Na ideju su ih potaknule osobne borbe i problemi s kojima se danas može poistovjetiti velik broj građana. Stresan posao, lažni sjaj društvenih mreža i užurbani život utjecali su na to da se svatko od njih ponekad našao u situaciji iz koje nije znao izaći.

Mirela je doživjela prometnu nesreću zbog koje joj je trebalo vremena da opet sjedne za volan. Nezavidan period premostila je uz, kako ističe, najbolje prijatelje na svijetu i obitelj, ali kaže kako bi joj taj period bio donekle lakši da je imala virtualnog suputnika koji bi joj odgovorio na sva pitanja i nedoumice.

"Takve situacije su nas potaknule na ovaj projekt. Želja da pomognemo i doprinesemo zajednici u kojoj je mentalno zdravlje još uvijek tabu-tema. Koliko god nam se ponekad nečiji problem činio malen, njemu je najveći.

Stoga se platforma može koristiti ako se osjećamo tužno, imamo napad panike ili smo doživjeli stres s kojim se ne znamo nositi. U redu je i ako ne znate kako krenuti pričati o svom problemu, za takve korisnike smo napravili i 4 opcije odgovora kojim započinju razgovor.

Ono što savjetujem je da u platformi pišete kao što biste pričali sa psihologom ili psihijatrom. Objasnite mu detaljno i konkretno, time će vam on moći detaljnije pomoći. Slobodno ga pitajte npr. da vam sugerira 10 načina na koje možete riješiti problem. Tko zna, možda bude toliko domišljat da vam ponudi opcije kojih se nikad ne biste sjetili", priča nam Mirela.

Napominje kako korisnike ne treba biti strah komunikacije jer se njihovi razgovori ne spremaju niti ih itko može pročitati. Zbog toga, objašnjavaju, ne znaju ni koliko je točno osoba koristilo stranicu. No, njima to nije ni važno jer smatraju da je jedino bitno da stranica služi svrsi i, ako pomogne i manjem dijelu ljudi, njima su se trud, zalaganje i uloženo vrijeme isplatili.

"Ovo je za mlade koji ne pričaju o svojim problemima"

Nadaju se kako će POMOZI.hr doći i do mladih kojima može biti alat u borbi s današnjim problemima. Društvene mreže uzele su maha, pa i sami primijete koliko se prikazuje nestvaran život koji može utjecati na samopouzdanje djece. Bullying je sve prisutniji, kako na društvenim mrežama tako u školi i na ulici. Mnoga djeca o tome ne žele razgovarati s roditeljima ili potražiti pomoć, što može dovesti do puno većih problema.

"Želimo ovo približiti mladima koji ne dijele svoje probleme s drugima i koji se često nađu u situaciji da ih nema tko poslušati ili se njihovi problemi ne shvaćaju dovoljno ozbiljno. No isto tako, jako je bitno da shvate da to nije rješenje, već samo alat ili neki oblik podrške koji će ih odvesti do stručnih osoba ako imaju veće probleme koje ne znaju riješiti sami", mišljenja je Ivan.

Stranicu su dugo testirali te je, pokazuju nam, doveli do razine na kojoj će ona korisnicima pružiti suosjećanje i konkretnu pomoć. Na pitanje jesu li sigurni u njezinu podršku i pomoć, Ivan nam je rekao:

"Platforma je prvenstveno namijenjena da bude podrška i utjeha u teškim trenucima, da vam da određene smjernice, ali ističemo kako je ona trenutni flaster. Određeni problemi rješavaju se uz pomoć stručnih osoba i postupak zna trajati godinama. Na ovoj platformi možete dobiti instantni savjet i podršku, no ne rješava dugoročno probleme koji vas muče. "

Dostupna je baš svima

Jedna od prednosti stranice je njena dostupnost jer krizne situacije imaju svi, neovisno o tome žive li u gradu ili u mjestima gdje im pomoć nije dostupna. Uz to, mnogi se s izazovima suoče u noćnim satima.

"Isto tako, postoje osobe koje osjećaju strah ili nelagodu nekome nešto povjeriti, osobe koje nemaju financijska sredstva za stručnu pomoć ili ih je strah pokucati na vrata stručnih osoba. To je barijera koju želimo ukloniti i ukazati na važnost mentalnog zdravlja, ali i obraćanja stručnim osobama jer ovo nije zamjena za stručnu pomoć ni dijagnostički alat", kazala je Mirela i poručila kako ovo nije samo alat za mentalni spas već može biti i stvarna stavka u spašavanju života.

Pročitajte više