MORH pronašao neke dokumente za obranu Džanka

HRVATSKO Ministarstvo obrane uspjelo je identificirati određene dokumente zatražene od odvjetnika umirovljenog general bojnika Luke Džanka kojeg Haški sud sumnjiči za kršenje humanitarnog prava, dok je za ostale dokumente koje bi odvjetnik koristio za uspješnu obranu i zastupanje osumnjičenog generala upitno njihovo postojanje u arhivima MORH-a, priopćio je MORH u srijedu.

MORH je također priopćio da se prema spomenutim zahtjevima postupilo u skladu s općim i posebnim propisima vezanim za zaštićenu arhivsku građu, negirajući "tvrdnje o selektivnom pristupu prema pojedinim osobama kako je objavljeno u medijima 21. i 22. srpnja".

U priopćenju, MORH "radi istinitog i objektivnog informiranja javnosti" u vezi slučaja umirovljenog časnika, osumnjičenog za kršenje humanitarnog prava na Južnom bojištu tijekom Domovinskog rata, iznosi sljedeće:

"U vezi s izvršavanjem obveza koje su proistekle iz zamolbe odvjetnika Nenada Bobana, branitelja umirovljenog general bojnika HV Luke Džanka osumnjičenog pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), dostavljene Ministarstvu obrane RH dana 8. srpnja 2003., kao i iz zahtjeva Vlade RH od 10. srpnja 2003. nadležna tijela i ovlašteni djelatnici Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga RH neposredno po zaprimanju postupili su prema istim zahtjevima u skladu s općim i posebnim propisima u vezi postupanja sa zaštićenom i klasificiranom arhivskom građom te prema ustaljenoj proceduri postupanja prema zahtjevima u vezi suradnje s MKSJ.

S obzirom na predstojeće saslušanje pred istražiteljima MKSJ-a, general bojnik u mirovini Luka Džanko, putem svojeg odvjetnika u navedenim zahtjevima zatražio je dostavu određenih dokumenata sa pobližim opisom i većinom bez njihovih brojčanih oznaka i točnog nadnevka. Neposrednim pregledom sve raspoložive arhivske građe Ministarstva obrane i Glavnog stožera OSRH koja se odnosi na vrijeme, postrojbe i lokaciju opisanu u zatraženoj dokumentaciji djelatnici ministarstva od 21. srpnja 2003. prema danim opisima uspjeli su identificirati određene dokumente koji bi morali odgovarati traženom sadržaju, dok je za ostale dokumente upitno njihovo postojanje u arhivima MORH-a, odnosno njihova identifikacija nije moguća bez dodatne specifikacije te pomoći odvjetnika i njegovog klijenta.

Osim što je umirovljeni general bojnik Luka Džanko dana 26. lipnja 2003. javno pozvan od ministrice obrane da izvrši uvid u arhivsku građu MORH-a, i odvjetnik Nenad Boban u više telefonskih razgovora s ovlaštenim predstavnicima Ministarstva obrane upoznat je s mogućnošću uvida u cjelokupnu arhivsku građu Ministarstva obrane koja se odnosi na njegovog klijenta. Budući da nisu prihvatili poziv da osobno s djelatnicima MORH izvrše neposredni uvid u arhivsku građu, zbog kratkoće vremena za pripremu pred saslušanje Ministarstvo obrane napravilo je iznimku te je identificirane dokumente iz odvjetnikovog zahtjeva dostavilo teklićem dana 22. srpnja 2003. na uvid odvjetniku Bobanu u njegov odvjetnički ured u Split zajedno s Odlukom ministrice obrane kojom ga se oslobađa od obveze čuvanja tajnosti podataka za potrebe saslušanja pred MKSJ-om te dozvoljava uvid u arhivsku građu MORH-a za čitavo vrijeme trajanja postupka pred MKSJ-om.

Napominjemo, da je u Ministarstvu obrane, zbog uvjeta u kojima je nastajala i načinu na koji je u prijašnjim godinama vođena, otežan proces sistematizacije arhivske građe nastale tijekom i nakon Domovinskog rata, a također ne isključujemo mogućnost kako se dio takve građe nalazi u neovlaštenom posjedu osoba koje su tijekom proteklih godina obnašale najviše vojne dužnosti a danas nisu u sastavu Ministarstva obrane. Poradi istih razloga, za postupanje po zahtjevima osoba pozvanih od strane MKSJ-a, djelatnicima Ministarstva obrane tijekom identifikacije dokumenata relevantnih za njihovu obranu od velike je pomoći i suradnja tih osoba kao i njihovih odvjetnika, i što se u dosadašnjoj praksi potvrdilo kod osoba koje su takvu pomoć uz važeću proceduru pravovremeno i zatražile.

I zaključno, s obzirom da Ministarstvo obrane trenutačno postupa po velikom broju različitih zahtjeva te pomaže obranu velikog broja osoba u bilo kojem svojstvu pozvanih od strane MKSJ-a, tvrdnje o selektivnom pristupu prema pojedinim osobama objavljene u javnim medijima 21. i 22. srpnja 2003. smatramo neosnovanim i tendencioznim, te opetovano pozivamo svaku osobu kojoj će trebati pomoć Ministarstva obrane da se za isto obrate putem Vlade RH, Ureda za suradnju s Međunarodnim sudom i međunarodnim kaznenim sudovima."

Pročitajte više