Mostar: Nastavljeno suđenje za ratne zločine sedmorici Bošnjaka

SASLUŠANJEM više svjedoka optužnice u Županijskom sudu u Mostaru u utorak je nastavljeno suđenje sedmorici konjičkih Bošnjaka koje se tereti za ratne zločine počinjene nad srpskim civilima 1992. godine u Konjicu.

Prvog dana suđenja u ponedjeljak sedmorica optuženih su odbacili navode iz optužnice da su odgovorni za zlostavljanje zarobljenih u konjičkom Motelu, gdje su od posljedica zlostavljanja umrla dva srpska civila - Slavko Suša i Novak Lješkić.

Predsjednik ratnog Predsjedništva općine Konjic Rusmir Hadžihuseinović i načelnik kriminalističke policije u Konjicu u vrijeme stradanja Srba (1992. godine) Amir Begić, koji su svjedočili u utorak, rekli su kako nisu znali za ubojstvo dvojice zarobljenih u konjičkom Motelu te da su to saznali onda kada su tijela stradalih pronađena na obali Jablaničkog jezera.

Svjedok Ahmed Tifekdžija je rekao da ga je početkom 1992. godine predsjednik ratnog Predsjedništva općine Konjic Rusmir Hadžihuseinović imenovao za direktora Motela u Konjicu. "Ubrzo je Hadžihuseinović zatražio od mene ključeve Motela i ja sam ih predao i sve do 1994. godine nisam dolazio u taj Motel", rekao je Tufekdžija.

Današnje tvrdnje Hadžihuseinovića kako u Konjicu uopće nikada nije bilo nikakvog Kriznog stožera opovrgnuo je svjedok Zejnil Delalić, rekavši kako je jedno vrijeme u Konjicu postojao Krizni stožer te da je on (Delalić) bio član tog stožera.

Tužiteljica u ovom postupku Vesna Pranjić je posebice zamjerila što o ubojstvu dvojice konjičkih Srba i pronalaženju njihovih tijela nikada nije napravljena službena zabilješka niti je, po njenim riječima, obavljen očevid.

Suđenje sedmorici konjičkih Bošnjaka, među kojima je i ratni načelnik Policijske uprave u tom gradu Jasmin Guska, pred županijskim sudom u Mostaru odobrio je Haaški tribunal.

Pročitajte više