Najveća europska nuklearka Zaporižja ponovo bez struje

Foto: Profimedia

VANJSKO napajanje najveće europske nuklearne elektrane ponovo je prekinuto zbog granatiranja ruskih snaga, priopćila je ukrajinska državna energetska kompanija.

Nuklearka Zaporižja, koja je postala žarišna točka tijekom rata u Ukrajini, pod kontrolom je Rusije od ožujka i nalazi se u blizini crte bojišnice na teritoriju za koji Putin tvrdi da ga je pripojila Rusija.

Ukrajinska tvrtka za nuklearnu energiju Energoatom objavila je da je u ruskom napadu pogođena trafostanica koja opskrbljuje elektranu strujom u ponedjeljak.

Iako je šest reaktora elektrane zatvoreno uslijed borbi, potrebno joj je napajanje kako bi se osiguralo da ključni sigurnosni sustavi ostanu operativni. Čak i dok je zatvoren, voda za hlađenje mora cirkulirati oko reaktorskog goriva kako bi se spriječilo njegovo topljenje. Bazene za skladištenje također je potrebno dopuniti kako bi se spriječilo pregrijavanje istrošenog goriva i potencijalno oslobađanje radioaktivnosti.

Napajanja su više puta bila isključena, što je prisililo operatera elektrane da privremeno koristi dizel-generatore za funkcioniranje sigurnosnih sustava.

Energoatom je više puta pozvao na demilitarizaciju elektrane i povlačenje ruskih snaga koje je okružuju.

Pročitajte više