RAZORNI POTRES U MEKSIKU Najmanje 58 poginulih, ali tisuće su još zarobljene pod ruševinama

Foto: Hina

PREMA posljednjim podacima, 58 osoba je poginulo u potresu koji je u noći s četvrtka na petak pogodio Meksiko. "Nacionalni odbor za hitna stanja je objavio da je 58 osoba izgubilo život u potresu 7. rujna: 45 u Oaxaci, 10 u Chiapasu i 3 u Tabascu", napisao je na Twitteru koordinator civilne zaštite Luis Felipe Puente.

Među poginulima je i dvoje djece. Na jedno dijete se srušio zid, a jedna beba je umrla u dječjoj bolnici. Nakon što je nestalo struje, prekinut je rad respiratora na koji je bila uključena. Tisuće ljudi još uvijek se nalazi pod ruševinama, pa se strahuje da trenutni broj poginulih nije konačan.

Najrazorniji potres u posljednjih sto godina

Meksičke vlasti objavile su da se radi o potresu razornijem čak i od onoga koji je 1985. godine doslovce sravnio dijelove glavnog grada Meksika i u kojem su poginule tisuće ljudi. Današnja prva izvješća o šteti i poginulima govore da će u konačnici broj poginulih i nastala šteta biti manji nego 1985.

Meksički predsjednik Enrique Pena Nieto je rekao da se radi o najjačem potresu u posljednjih sto godina, dok se zemlja sprema tijekom večeri na nalet uragana Katia, kategorije 2 na skali od 5 koji bi trebao zadesiti državu Veracruz.

Prestravljeni istrčali na ulicu u pidžamama

Stanovnici glavnog grada Meksika prestravljeni su istrčali u pidžamama na ulice čim su osjetili snažno podrhtavanje tla, negdje oko ponoći po lokalnom vremenu, piše Reuters.

"Nikad nisam bio negdje gdje se zemlja tako jako pokrenula", prenio je BBC izjavu jednog turista iz Meksika. Dijelovi grada ostali su bez struje, a na zgradama zračne luke popucali su prozori.

Potres osjetilo 50 milijuna ljudi

Ovaj snažan potres osjetilo je čak 50 milijuna ljudi. Epicentar mu je bio 87 kilometara jugozapadno od grada Pijijiapan u južnoj državi Chiapas, na dubini od 69 kilometara. Meksiko je na mjestu gdje se dodiruje pet tektonskih ploča zbog čega je tu jaka seizmička aktivnost.

Pokrenuo je valove do visine od jednog metra, a upozorenje od tsunamija oglašeno je i na 14 tisuća kilometara udaljenim Filipinima. Osim stanovnika Filipina, na opasnost od tsunamija bili su upozoreni i stanovnici Meksika, Gvatemale, Salvadora, Kostarike, Nikaragve, Paname i Hondurasa.

Nastavila su se podrhtavanja tla

Vlada u Meksiku objavila je izvanredno stanje. Rafinerija Salina Cruz na južnoj obali privremeno je obustavila rad, a u 11 meksičkih država zatvorene su škole.

Oštećenja na zgradama su ogromna. U Veracruzu, jugoistočnoj provinciji Meksika, kuće su se doslovno raspucale na dijelove. U Juchitanu, u državi Oaxaca, srušene su zgrade lokalne vlasti, bolnice i veliki broj drugih. Mnogi su ostali zarobljeni pod ruševinama.

Nakon razornog potresa magnitude 8,2 seizmološka služba zabilježila je gotovo dvije stotine podrhtavanja tla od kojih je gotovo stotinu podrhtavanja bilo jačine između 4,3 i 5,7.

Meksičke vlasti upozorile su kako bi se podrhtavanje tla moglo nastaviti i dalje. Od stotina zabilježenih manjih potresa najjači je bio magnitude 6,1.

Pročitajte više