Nakon Sanadera, pulski grafiter ponovno oprao Jakovčića i to prepjevom "Bandiere rosse"

GRAFIT pohlepnog istarskog župana Ivana Jakovčića sa znakom brodogradilišta Uljanik u rukama osvanuo je na pulskim zidovima. Po svemu sudeći, autor je isti kao i onaj koji ga je već oslikao s naslovom "Nino Putine", premijera Ivu Sanadera ispod natpisa "Tranzicija nema kraja", a na meti mu se našao i bivši američki predsjednik George W. Bush.

Ovaj puta Jakovčić se pojavljuje ironičnog naslova "Voglio la fabbrica, voglio la terra" umjesto stiha čuvene radničke, komunističke popijevke "Bandiere rosse": "Vogliamo fabbriche, vogliamo terra, ma senza guerra, ma senza guerra...". Ispod slike piše i "Sveti Juraj", čime se aludira da šef IDS-a Jakovčić želi i tvornicu Uljanik za sebe kao što je žalio selo Sveti Juraj u općini Grožnjan.

Podsjetimo, Svetog je Jurja kupio u prosincu 1997. za 20 tisuća njemačkih maraka neposrednom pogodbom, bez javnog natječaja, pa mu ga je država sudskom odlukom oduzela 2006. godine, da bi na kraju dvije kuće od 320 kvadrata i 731 metra pripadajućeg zemljišta Jakovčić kao jedini koji se javio na natječaj ponudio 2,022 milijuna kuna, više od procjene sudskog vještaka.

Policija je prije dva mjeseca tragala za autorom šablonskih grafita zbog počinjenja kaznenog djela oštećenje tuđih stvari, no očigledno ga nisu našli.

A.B.
Foto: Srećko Niketić / CROPIX, Regional Express

Pročitajte više