Napunite koliko možete, benzin ide na deset kuna!

CIJENE goriva nadomak su deset kuna, a struja poskupljuje od 1. srpnja, kako je to danas najavio novi predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak.

Od ponoći slijedi još jedno poskupljenje goriva na Ininim benzinskim crpkama - nova cijena Eurosupera 95 od ponoći će biti 9,30 kuna po litri što je u odnosu na dosadašnjih 8,99 kuna, poskupljenje od 3,4 posto. Vijest je stigla iznenada, pa tko je točio, točio je i točit će do ponoći.

> Od 1. srpnja poskupljuje struja, građani će uskoro doznati koliko

> Gorivo od ponoći opet poskupljuje - Eurosuper 9,30, Eurodizel 9,81 kunu

No, ovo najavljeno poskupljenje ne treba čuditi, jer je Ivo Sanader govorio da su cijene struje i plina ionako zamrznute samo do ljeta te da se na cijene energenata više ne može utjecati, jer se ista stvar događa svuda u svijetu. Hrvatska se od početka ove godine hrva s rastom cijena i tada je Vlada pokrenula Povjerenstvo za praćenje cijena, koje je za nekoliko sitnih postotaka smanjilo cijene kruha, ulja i mlijeka te nedavno i cijene komunalija u Zagrebu, koje su inače početkom godine porasle za 20 posto, pa i dalje ostaje veliko poskupljenje.

Tada se kao uspjeh isticalo i to što su cijene plina i struje zadržane do ljeta, a Sanader nije imao odgovor što će se dogoditi kad dođe ljeto. Čitavo to vrijeme premijer govori kako Povjerenstvo za praćenje cijena energenata i ono za praćenje cijena hrane dobro rade svoj posao i kako će uskoro predložiti svoja rješenja! Već mjesecima nema konkretnog rješenja, a po rastu cijena goriva i novom najavljenom poskupljenju struje, građani najbolje mogu vidjeti koliko je dobar rad ovih povjerenstava.

"Vlada mora raditi na povećanju dohotka ljudi, to je osnova politike"

Nakon današnje najave poskupljenja struje kontaktirali smo Ljubu Jurčića, saborskog zastupnika SDP-a i profesora Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koji kaže da sada i poskupljenje za jedan posto značajno pogoršava situaciju građana.

"Pojedino poskupljenje samo za sebe ne čini se možda kao velika stvar, ali kada se zbroje sva poskupljenja dolazimo do pada standarda od 20 posto. Istina je i to da prosječni Hrvat prosječno potroši više na mobilnu telefoniju nego na energente, ali sve to ulazi u troškove kućanstva. Potrošnja energije nije elastična, jer ljudi ne mogu smanjiti potrošnju energenata od onoga što iziskuju njihove sadašnje potrebe", kaže Ljubo Jurčić.


Objašnjava nadalje da Vlada ne može utjecati na tvrtke koje proizvode energente, jer se postavlja pitanje uništava li se tako industrija i koči njihov razvoj, ali zato mora raditi na povećanju rasta dohotka građana kako ne bi dolazilo do pada standarda. Saborski zastupnik SDP-a upozorava da imamo cijene goriva kao u Austriji gdje su plaće od dvije tisuće eura te da zato Vlada mora pozornost usmjeriti rastu osobnog dohotka građana, što je osnova politike.

Jurčić napominje da će u slučaju ako se uskoro ne promijeni ekonomska politika, doći prvo do financijske krize, zatim ekonomske i naposljetku do političke krize. SDP-ov ekonomski stručnjak napominje kako će se ove godine usporiti gospodarski rast te da će uz ova poskupljenja građani uskoro doći u situaciju u kojoj neće moći plaćati svoje kredite, što će uzrokovati navedene krize.

SSSH najavljuje vruću jesen

Ana Knežević, predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske kaže da su iznenađeni ovom najavom, jer im nitko od vladajućih ništa nije rekao, iako je danas bio i sastanak Gospodarsko-socijalnog vijeća. Knežević kaže kako nisu očekivali poskupljenje struje barem do jeseni, jer im je premijer Sanader obećavao da neće biti poskupljenja do tada.

Predsjednica SSSH kaže da bi moglo biti dobro rješenje kako pomoći građanima ono koje je ministar financija Ivan Šuker predložio danas na GSV-u, a to je da se godišnje izdvoji 500 do 600 milijuna kuna za strukturalne potpore koje bi se davale proizvođačima, ali i pojedincima. Tako bi, kad bi proizvođači kruha najavili poskupljenje zbog rasta troškova, Vlada njima dodijelila dio ovog novaca kako ne bi došlo do poskupljenja. Knežević kaže da je to u redu, ali da se u tom slučaju moraju znati jasni kriteriji kome i kada se dodjeljuju sredstva.

Ukoliko ne dođe do nikakvih pomaka, a cijene nastave rasti, Knežević najavljuje vruću jesen i izlazak radnika na ulice.

D. M.
Foto: Index

Pročitajte više