Suđenje Sanaderu: Povjerenstvo za Inu potrošilo više od milijun kuna na odvjetnika?!



NA ŽUPANIJSKOM sudu u Zagrebu nastavljeno se suđenje Ivi Sanaderu. Ročište je započelo u 9:30 sati. Ispitivanje svjedoka trajalo je do 11:30.

Danas su svjedočili Krešimir Dragić i Igor Lučić, koji će su govorili o  okolnostima privatizaciji Ine. Trebao je svjedočiti i Vedran Duvnjak, koji se ispričao.

Jučer se pred sudom pojavio Drago Vidaković, dugogodišnji bivši direktor Hypo Leasinga Hrvatska, koji je posvjedočio da je čuo da je Sanader primio proviziju zbog koje ga se tereti za ratno profiterstvo. Vidaković je prepričao i događaj iz siječnja 1995. godine; tvrdi da je svjedočio sastanku Kulterera i Sanadera u Klagenfurtu, na kojem je direktor Hypa dao Sanaderu žutu kuvertu.

Kronologija događaja:

11:23 - Ispitivanje je završeno. Suđenje se nastavlja idući četvrtak, ispitivanjem Wolfganga Kulterera i Gunthera Striedingera.

11:06 - Sloković je pitala Dragića čija je bila odluka da se plinski biznis izdvoji iz rada povjerenstva. Dragić kaže da je Polančec sam odlučio to preuzeti na sebe. Sloković tvrdi da je Dragić u ranijem iskazu kazao da je na povjerenstvu dogovoreno da će Polančec preuzeti taj posao na sebe. "Možda nisam bio dovoljno jasan. Ako je predsjednik povjerenstva Polančec i rekao je da će to rješiti, onda se to smatra dogovorom", kaže Dragić.

11:04 - Dragić tvrdi da je u ostalim povjerenstvima bila praksa da se na sjednicama vodi zapisnik i da se sastanci snimaju. To kod povjerenstva za Inu nije bio slučaj. Kaže da povjerenstvo obično svoj rad završava podnošenjem izvješća, prezentira se "cost benefit" zadaće o kojoj se raspravlja. To u ovom slučaju nije napravljeno.

11:01 - "Ja sam o ovim sastancima izvjestio ministra Šukera", kaže Dragić.

10:55 - Dragić kaže da pretpostavlja da je HFP potpisao ugovor s odvjetničkim društvom koje je trebalo pomagati povjerenstvu. Prije toga je spomenuo da je provedeno javno nadmetanje, što je u suprotnosti s Lučićevim iskazom. "To je objavljeno u Narodnim novinama, mislim da je bio skraćeni postupak", kaže Dragić. Odvjetnički ured je za taj posao tražio oko 1,5 milijuna kuna, a spominjala se i dodatna nagrada od oko dva milijuna kuna u slučaju da posao uspješno bude priveden kraju. Dragić kaže da je Ministarstvo financija uložilo prigovor jer su smatrali da se radi o skupom ugovoru, te je ugovo kasnije korigiran. Dragić kaže da ne zna koliko je odvjetnik Marković na kraju novca dobio. 

10:47 - Dragić kaže da je pregovore oko plinskog poslovanja na sebe preuzeo Polančec. Tvrdi da povjerenstvo, na sastancima na kojima je on bio, nije dobivalo izvješća o plinskom poslovanju.

10:41 - Jedna od mjera o kojoj se raspravljalo, tvrdi Dragić, bilo je i spanjanje dioničarskih udjela Braniteljskog fonda i Vlade RH, kako bi se povećao udio Hrvatske u Ini.

10:39 - Dragić također tvrdi da je ključna zadaća povjerenstva bila zaštititi interese RH u Ini u odnosu prema MOL-u.

10:34 - Ispitivanju je pristupio Krešimir Dragić, koji je u povjerenstvu mijenjao Ivana Šukera. Dragić kaže da je sjednicama povjerenstva prisustvovao u dva navrata. 

10:33 - Lučić kaže da je na sjednicama Predsjedništva HDZ-a sudjelovao kao član Glavnog odbora i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

10:32 - Lučić je potvrdio da vlada nije donijela odluku o raspuštanju povjerenstva, niti je to uobičajeno.

10:31 - "Na sjednicama užeg kabineta nitko nije rekao da povjerenstvo ne radi", kazao je Lučić. Sanader ga je upitao znači li to da je vlada mislila da to povjerenstvo zapravo radi. Turudić nije dopustio pitanje.

10:29 - Sanader je Lučić pitao je li uži kabinet vlade mogao zamijeniti povjerenstvo, odnosno raditi njegove poslove. Tužiteljstvo se protivi ovom pitanjem, ali Turudić ga je dopustio. "Naravno da može, nadređeno mu je. Ali to nigdje nije zapisano", kaže Lučić.

10:23 - Lučić kaže da je prisustvovao i sjednicama HDZ-a. Potvrdio je da je Polančec najmanje jednom držao prezentaciju o Ini na Predsjedništvu HDZ-a i to na Sanaderovo inzistiranje. Sanader je, kaže Lučić, tražio da se to predoči i koalicijskim partnerima.

10:20 - Lučić kaže da je Sanader inzistirao da pozicija Hrvatske nakon što je njen vlasnički udio u Ini pao ispod 50 posto nakon pregovora bude najbolja moguća.

10:19 - Prodanović je pitao Lučića je li na sastancima vlade primjetio da je Sanader vršio pritisak na članove vlade oko ugovora s Inom. Lučić odgovara negativno. "Ostalo mi je u memoriji da je jednom rekao da moramo paziti na stanje s plinskim biznisom, odnosno na opasnost od povećanja cijene plina za građanstvo", kaže Lučić.

10:16 - "Koliko ja znam, zapisci sa sjednica povjerenstva nisu vođeni. Ja nisam dobio niti jedan", kaže Lučić.

10:10 - Ispitivanje je preuzela obrana. Lučić kaže da se na vladi tri - četiri puta raspavljalo o izmjeni dioničarskog ugovora. Polančec je izvještaje podnosio na Sanaderov zahtjev. Jadranku Sloković zanima jesu li dobili materijale o financijskoj situaciji Ine. "Raspavljali smo o tome, znali smo da Ina iskazuje veliki gubitak upravo u plinskom poslovanju", kaže Lučić.

10:06 - Lučić tvrdi da je međudioničarski ugovor krajem 2008. bio raspravljan na užem kabinetu vlade. "Ne znam, niti sam bio dužan znati, kada je potpisan. U međuvremenu sam iz medija saznao da je potpisan", kaže Lučić.

10:03 - Na pitanje je li mu poznato da je postojalo posebno povjerenstvo za plinsko poslovanje, Lučić odgovara da nije, ali da zna da su se time bavili Ivan Šuker i Marina Matulović Dropulić.

10:02 - Na sastancima povjerenstva je naznačena važnost plinskog biznisa i geotermalnih izvora, ali povjerenstvo o tome nije raspravljalo, tvrdi Lučić. Cijena plina na inozemnom tržištu u tom je trenu bila dvostruko veća od prodajne cijene u Hrvatskoj. Lučić tvrdi da nikad nije vidio nikakve ugovore koji se tiču plinskog biznisa.

10:00 - S obzirom na činjenicu da se povjerenstvo od svibnja nije sastajalo, Polančec je nakon toga obavještavo o vladu o pregovorima koje je vodilo njegovo ministarstvo, kaže Lučić.

9:58 - Lučić kaže da je kao državni tajnik prisustvovao sjednicama užeg kabineta Vlade. Tvrdi da je Polančec izvještavao Sanadera i članove vleda o izdvajanju plinskog biznisa i geotermalnim izvorima.

9:56 - Povjerenstvo je održalo jedan sastanak s predstavnicima MOL-a, ali Lučić kaže da nije na njemu sudjelovao. No, bio je na sastanku u Polančecovom uredu na kojem su sudjelovali predstavnici Ine. Kaže da povjerenstvo o svom radu nije izvještavalo vladu. "U povjerenstvima u kojem sam ja sudjelovao, jedan čovjek sastavi izvješće pa ga šalje. Ja takav izvještaj niti sam vidio niti sam potpisao. U tom periodu, kroz 2008. godinu, je Polančec na užim kabinetima izvještavao o ovoj problematici", kaže Lučić.

9:55 - Na pitanje tužiteljstva zašto su se prestali sastajati, Lučić odgovara: "Iskreno, ne znam. Svi smo mi imali svoja zaduženja i obveze. Sastajali smo se na poziv, a pozivi nisu dolazili. I onda vam prođe neko vrijeme, pa je došlo ljeto... Činjenica je da pozivi nisu dolazili", kaže Lučić.

9:54 - Sastanci su se održavali između veljače i svibnja 2008. godine.

9:53 - Lučić tvrdi da sastanci zapravo nisu urodili nikakvim formalnim zaključcima. "Sigurno je trebalo još razgovarati, nismo proizveli nikakav dokument koji bi mogli predložiti Vladi", kaže Lučić.

9:51 - "Prošli smo elemente ugovore koji će biti na dnevnom redu za mijenjanje i razgovarali o tome koji će biti taj minimalni okvir iz kojeg ne možemo izaći", kaže Lučić. 

9:48 - Osnovna tema na sastancima bila je kako zaštititi interese RH s obzirom na izmjene dioničarskog ugovora, kaže Lučić. Ključni dokumenti su bili Zakon o privatizaciji Ine, postojeći ugovori i statut Ine.

9:47 - Lučić kaže da su ponude za suradnju direktno poslane na adresu tri odvjetnička ureda. "A što je sa zakonom o javnoj nabavi?", pitao je sudac Turudić. Svjedok odgovara kako vjeruje da je zakon tada bio nešto drugačiji i da se sve moglo dogovoriti direktnom pogodbom. Ugovor je na kraju sklopljen s odvjetničkim uredom Marković.

9:43 - Povjerenstvo je počelo s radom početkom 2008. godine. Sastanci su se održavali u Vladi i u Polančecovom ministarstvu. Lučić kaže da je bio na ukupno tri sastanka, od čega su dva održana u prostorijama Vlade, a jedan u Polančecovom uredu. "Znam da je bio još jedan sastanak na kojem ja nisam bio", kaže Lučić. Radilo se o sastancima na kojima se raspravljalo o načelnoj problematici, a na jednom je sastanku zaključeno da im je potrebna stručna pomoć. Zbog toga je odlučeno angažirati odvjetničke urede koji se bave trgovačkim pravom.

9:35 - Svjedok Igor Lučić potvrdio je da je bio član povjerenstva koje je pripremalo novi prijedlog dioničarskog ugovora između MOL-a i Ine. Radi se o povjerenstvu kojim je predsjedao Damir Polančec, a koje se sastajalo nekoliko puta. U povjerenstvu su sjedili još i Dražen Bošnjaković, Vedran Duvnjak i Krešimir Dragić, koji je dolazio na sastanke umjesto Ivana Šukera.

Pročitajte više