Nastavlja se sukob Industrogradnje i tvrtke Fio&D: Barikade spriječile rušenje

SUKOBI između zagrebačke Industrogradnje i splitske tvrtke Fio&D nastavljaju se najnovijom blokadom kojom Splićani žele Zagrepčane spriječiti u rušenju ilegalno sagrađenoga mosta. Naime, prema nalogu Ministarstva okoliša, djelatnici Industrogradnje prije dva dana započeli su demontažu nadstrešnice pješačkog mosta koji spaja hotel Croatia i pripadajuću depandansu u Dugoj Uvali.

Ipak, da potpuna demontaža koja bi trebala biti izvedena u narednim danima neće biti tako lak posao najavili su iz tvrtke Fio&D čiji su zaposlenici zaključali rampu na izlazu iz kompleksa, a na izlazu kroz šetnicu su postavili traktor.

Prema pisanju Glasa Istre, Industrogradnjin kamion nakrcan stolarijom tako je ostao zarobljen u hotelskom kompleksu od srijede. Prema riječima Dragana Boljata, jednoga od suvlasnika splitske tvrtke Fio&d, "Industrogradnja je u kompleks ušla ilegalno te je posrijedi pljačka", a barikade su postavljene upravo da spriječe tu pljačku. Ipak, u PU istarsku nitko od zaposlenika ili uprave tvrtke Fio&D nije prijavio krađu.

Dugogodišnji spor Industrogradnje i Fio&D-a

Industrogradnja i Fio&D su u sukobu još od 2006. godine, od kada je Galinec došao na čelno mjesto Industrogradnje, zbog hotela Croatia u Dugoj Uvali. Naime, Boljatova tvrtka Fio&D, registrirana za trgovinu željezom, dobila je 2003. godine hotel u petogodišnji zakup, a Galinec je, revizijom poslovanja utvrdio kako Boljatova tvrtka uopće ne plaća zakupninu te Industrogradnji duguje nekoliko milijuna kuna. Industrogradnja je 2006. godine raskinula ugovor o zakupu uz potraživanja prema tvrtki Fio u iznosu od 3,141.644 kuna, odnosno potraživanja su na dan otkaza ugovora premašivala 4,4 milijuna kuna. Stoga je Industrogradnja podnijela prijavu protiv splitske tvrtke i zatražila naplatu dugova te iseljenje iz hotela.

Od tada, unatoč brojnim sudskim presudama u svoju korist, Industrogradnja ne uspijeva ući u hotel i organizirati poslovanje.

Sukob je kulminirao 24. travnja 2008. godine kad je 38-godišnji Galinec podnio je kaznenu prijavu u kojoj je naveo kako se sa 55-godišnjim Boljatom susreo na parkiralištu ispred policijske uprave u Puli, na Trgu Republike, te kako mu je tom prilikom Boljat poručio: "Ja ću se sada vratiti u hotel i ti možeš sa mnom to riješiti dogovorom ili na sudu ili će rješenje biti u mrtvačkom kovčegu".

Pročitajte više