"Ne vidi se kako hrvatski vojnici ubijaju srpske civile jer je snimatelj ostao bez trake"

SNIMKE koje su za vrijeme najvećih vojnih operacija u ljeto i jesen 1995. radili pripadnici postrojbi HV i Armije BiH kako bi zabilježili ratni put svojih postojbi, najširoj javnosti su srbijanski elektronski mediji servirali nakon desetak godina, zanimljivo tempirane sa godišnjicom Oluje i oslobodilačkih akcija koje su uslijedile.

Srbijanski mediji i političari su dosad Oluju i stradanja srpskih civila tijekom i poslije akcije skoro pa prešućivali, tako da je situacija poprilično podsjećala na 5. kolovoza 1995, kada je vijest o padu Knina državna televizija u Beogradu objavila u 15-oj minuti Dnevnika. Odnos političara prema najvećem srpskom porazu poslije Kosovske bitke također je bio kombinacija stida i prešućivanja, dok se ove godine cijeli politički vrh Srbije požurio pokazati na parastosima, a Koštunica je javno okarakterizirao "Oluju", kao "genocid".

Milošević je civilima koji su bježali u traktorskim kolonama zatvorio granicu, pa ih poslao da koloniziraju Kosovo, dok je Arkanu i sličnima dao zeleno svjetlo da mobiliziraju vojno sposobne muškarce iz "Krajine" koji su pobjegli i poslao ih u bosanski ratni pakao. Tisuće izbjeglih iz nekadašnje Martićeve paradržave već godinama žive u posvemašnjoj bijedi u Srbiji i ne bi ih se ni ove godine sjetili da nije pokrenuta hiperprodukcija dosad pomno čuvanih video zapisa "s terena"

Tako ovih dana osoba broj jedan od medijskog značaja u Srbiji postaje notorni Slavko Štrbac iz centra "Veritas", poznat po tome da brigu za Srbe nastradale u "Oluji" iskazuje stavljujući na spiskove ubijenih i one koji su još uvijek živi, kao i one umrle prirodnom smrću, godinama poslije vojno-redarstvene akcije.

Uz snimku na kojima pripadnici 505. Bužinske brigade Armije BIH ubijaju pripadnika srpske paravojske koji im se želi predati kod Dvora na Uni, nakon što su bosanski vojnici izvršili proboj iz Bihaćkog obruča i prešli u Hrvatsku, ovih dana je B92 prikazao i drugu snimku na kojoj pripadnici 1. bojne 2. gardijske brigade HV Gromova pretresaju kolonu sa srpskim izbjeglicama, također na Baniji kod Dvora. "Crne Mambe", koje pretresaju vojnika preobučenog u civila nisu nikakve "paravojbe postrojbe" kao što tvrde u srpskim medijima, niti je iz snimki vidljivo da su počinili ikakav ratni zločin, osim ako se pod tim ne podrazumijeva psovanje "četničke majke" i pretresanje kolone.

"Kada je objavljena snimka o zločinima Škorpiona, izdao sam naređenje i policija je u najkraćem roku sve lišila slobode. Sada, kada sam gledao snimke kako se na zlikovački način ubijaju Srbi prognanici, s punim pravom očekujem da se, također u najkraćem roku, ovi zločinci pohapse", rekao je Jočić. Ukoliko izostane odlučna akcija hapšenja, onda će sve biti jasno - riječ je, o saučesništvu", kaže Dragan Jočić, ministar unutarnjih poslova Srbije.

Ministar pri tome zaboravlja da se na toj snimci ne vidi nikakvo ubojstvo "Srba prognanika", koje zaustavlja regularna postrojba HV-a, a da je uspoređivanje viđenog na toj snimci sa egzekucijama dječaka koje su počinili "Škorpioni" najblaže rečeno neukusno.

Zato je Štrbac izjavio da se na toj snimci vidi samo zločin Armije BiH, a ne i HV-a, ali zato što je kamermanu u odlučujućem trenutko nestalo trake, no dodao je da postoji i treća traka na kojoj su ubojstva zabilježena.

RTS, ista televizija koja je dosad protokolarno izvještavala o Oluji, sada gledateljima daje na uvid zapise, ali montirane tako da se čini kako Gromovi, a ne vojnici Armije BiH likvidiraju srpskog ratnog zarobljenika i to tako da se na njenom programu može vidjeti prvo snimka pretresanja kolone, gdje je naravno, izrezana scena u kojoj pripadnici HV-a nalaze pištolj, nakon čega slijedi pretres. U montaži RTS-a  slijedi scena likvidacije srpskog zarobljenika, koja se odvija 20 kilometra dalje od mjesta zaustavljanja kolone i koju su izveli pripadnici potpuno druge vojske.

U međuvremeno su neslužbeno procurile informacije da su upravo pripadnici Bužinske brigade Petog korpusa Armije BiH odgovorni za pokolj 200 srpskih civila na Baniji, kada su presreli izbjegličku kolonu.

Iz Haaškog suda poručuju kako im je žao što ova najnovija celuloidna ostvarenja nisu dobili ranije na uvid da ih uvrste u dokazni materijal i na osnovu njih započnu postupke, jer im eto "ističe mandat", a pravosuđima i stanovnicima Bosne, Hrvatske i Srbije ostavljaju da se bakću sa "snuffom" navodno završenih ratova.

Zvonko Alač

Pročitajte više