Ni MVP, ni američko veleposlanstvo ne žele komentirati "non-paper"

NI MINISTRASTVO vanjskih poslova RH ni američko veleposlanstvo u Zagrebu nisu u srijedu željeli komentirati navodni američki "nonpaper" u kojem je SAD zatražio od svih članica EU-a da ne odrede datum početka pregovora sa Zagrebom zbog slučaja Gotovina.

"Ministarstvo vanjskih poslova iz svojih diplomatskih kontakata nema podataka o postojanju takvog dokumenta i stoga ne može komentirati napise koji su se pojavili u medijima", rekao je u izjavi za Hinu glasnogovornik MVP-a Dobroslav Silobrčić.

Tjednik Globus objavio je u svom najnovijem broju da je Washington prošlog tjedna uputio "non-paper" svim članicama Europske unije u kojem traži da početak pregovora o primanju Hrvatske u EU bude odgođen.

Bijela kuća obrazlaže svoj zahtjev, kako piše Globus, tvrdnjom da Zagreb ne ulaže dovoljno napora kako bi uhitio i izručio generala Gotovinu i stoga je predložila da EU ne počne pregovore sve dok hrvatska Vlada ne izruči Gotovinu Haškom sudu. Globus se pri tom poziva na "diplomatske krugove u Zagrebu i Bruxellesu".

Na upit o tome postoji li taj dokument i što on sadrži, iz američkog veleposlanstva u Zagrebu rečeno je: "Nikad ne komentiramo diplomatske razmjene s drugim vladama".

Silobrčić je za Hinu kazao kako su "diplomatski odnosi Hrvatske i Sjedinjenih Država dobri i stabilni".

"Ministarstvo vanjskih poslova, odnosno Vlada premijera Ive Sanadera, od početka smatra da je pridruživanje Hrvatske Europskoj uniji komplementarno s dobrim odnosima sa SAD-om i u tome nema nikakvog nesporazuma", istaknuo je on.

Pročitajte više