Noćni neredi nastavljaju se u Francuskoj, auti gore u Toulouseu

MLADI izgrednici su u ponedjeljak navečer zapalili autobus i tri automobila u predgrađu Toulousea na jugozapadu Francuske u valu nasilja koje se širi zemljom, priopćila je policija.

Službeni predstavnik policije rekao je da se dvjestotinjak mladih u ponedjeljak navečer okupilo u Toulouseu i zapalilo autobus iz kojeg su prethodno istjerali vozača i putnike, a zatim su na policiju bacali zapaljive bombe i kamenje.

Kako dojave o nasilju na gradskim ulicama stižu i iz Belgije i Njemačke, francuska je vlada izložena sve žešćoj kritici zbog nesposobnosti da zaustavi nasilje unatoč mobilizaciji velikog broja policajaca i stalnim pozivima na smirivanje.

Gradonačelnik grada Le Raincy, sjeverno od Pariza, objavio je da je donio odluku o "izvanrednom redarstvenom satu" koji se uvodi od ponedjeljka navečer, što je prva takva odluka otkako su 27. listopada izbili neredi u francuskim predgrađima.

"Donio sam takvu odluku kako bismo spriječili tragediju. Postoji nemala opasnost za škole", komentirao je za AFP gradonačelnik Raincyja Eric Raoult putem telefona, dodavši da je gradska uprava angažirala sigurnosne agente koji će nadzirati pojedina mjesta.

Čelnik Nacionalne fronte (krajnja desnica) Jean-Marie Le Pen ocijenio je u ponedjeljak da je stanje u predgrađima "iznimno teško" i da u sebi nosi "klicu građanskog rata" u Francuskoj.

"Stanje je iznimno teško i moglo bi biti još gore", kazao je Le Pen za francusku postaju LCI. "Ono poprima obilježja nečega što bi mogao biti početak građanskog rata", upozorio je Le Pen.

Pročitajte više