Obrana Gotovine podnijela kaznenu prijavu protiv UN promatrača zbog prikrivanja "topničkih dnevnika"

ODVJETNIK Ante Gotovine Luka Mišetić podnio je danas kaznenu prijavu protiv trojice vojnih promatrača UN-a zbog prikrivanja ili uništavanja tzv. "topničkih dnevnika". Prijava je predana Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, navodi Mišetić.

Prijava je podnesena protiv Rusa Alexandera Tchernetskyog, generala Petera Gagea Williamsa te Rusa Viktora Tarusina. U prijavi stoji kako postoje sumnje da je neutvrđenog dana u rujnu 1995. godine na neutvrđenoj lokaciji udaljenoj dva km jugoistočno od Velikog Mračaja, i kasnije istog dana na lokaciji od 2 do 2,5 km jugozapadno od Bosanskog Grahova pripadnik UNMO-a Alexander Tchernetsky pronašao vojne dokumente HV-a iz kojih su proizilazila određena saznanja o uporabi topništva tijekom akcije Oluja te da je on iste dokumente predao načelniku stožera UNMO-a i zamjeniku Glavnog vojnog promatrača UN-a, general bojniku Peteru Gageu Williamsu, a ovaj ih je nakon pregledavanja predao glavnom časniku za vojno informiranje pukovniku Viktoru Tarusinu, nakon čega se dokumentaciji gubi svaki trag.

U obrazloženju kaznene prijave stoji kako je Tchernetsky tijekom svjedočenja u slučaju protiv Gotovine rekao kako je pronašao dokumente koji su uključivali karte i plan topničke podrške sektoru njihova tima tijekom Oluje. Rekao je i kako su dokumenti nosili oznaku "tajna". "U drugom odlomku na sedmoj stranici moje ranije izjave, želio bih dodati da je prezime pukovnika iz Velike Britanije bilo Williams. U vezi s istim odlomkom, želio bih dodati da se glavni obavještajni časnik zvao Viktor Tarusin i da mi je on rekao da je osobno dostavio te karte (kao i Viktorov vlastiti izvještaj o njima) arhivi u Zagrebu", izjava je Tchernetskyog koja se dodaje u obrazloženju.

Pročitajte više