Od nove akademske godine veleučilište u Kninu

Kninsko veleučilište trebalo bi u akademskoj godini 2005./2006. upisati prvih 200 studenata u stručne studije iz područja računalstva, prehrambene tehnologije i poljoprivrede, rečeno je danas na stručnom skupu koji je u Kninu organiziralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Po riječima Jurja Božićevića, državnog tajnika za znanost i tehnologiju, pripreme za osnivanje veleučilišta su pri kraju, pa se očekuje da će uskoro uslijediti dopusnica Nacionalnog vijeća za visoku naobrazbu i vladina uredba o osnivanju veleučilišta.

"Uz osnivanje vukovarskog veleučilišta i stvaranje temelja za sveučilište u Puli, kninsko je veleučilište jedan od najvećih projekata visokog školstva koje je Ministarstvo tijekom protekle godine dovelo do ostvarenja", rekao je Božićević.

Kako je rekao, školski se projekt povezuje s poduzetničkim, pa će prvenstvena zadaća budućeg kninskog poduzetničkog veleučilišta biti obrazovanje kreativnih kadrova za potrebe kninskog gospodarstva.

Državni tajnik Božićević posebno je važnim ocijenio osnivanje inovacijskog središta kao posebnog odjela veleučilišta koje će, koristeći sredstva iz programa Hrvatskog inovacijskog tehnologijskog razvitka, potaknuti razvoj ovčarstva, kozarstva i drugih djelatnosti važnih za razvoj toga područja. "Očekujemo potporu sveučilišta u Zagrebu i Splitu, kao i Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša. Uz takvu podršku znalaca, valja nam se do početka nove akademske godine prihvatiti organizacijskog posla", kazao je Božičević.

Marcelo Dujanić, dekan Veleučilišta u Rijeci i jedan od autora elaborata o osnivanju kninskoga veleučilišta, kazao je do 2010. do kada treba u cijelosti uskladiti obrazovne sustave s Bolonjskom deklaracijom, Hrvatska intenzivno radi na razvijanju paralelnih sustava sveučilišnih i stručnih studija.

"Uvjeren sam da će tim procesima pridonijeti i osnivanje kninskog i vukovarskog veleučilišta, čiji će nastavni programi biti sukladni programima stručnih studija u europskim zemljama", izjavio je Dujanić .

Dodao je kako će za financiranje prve godine studija biti potrebno oko 4.300 000 kuna, od čega će Ministarstvo osigurati blizu 80 posto, a ostatak veleučilište iz vlastitih prihoda. Nastava će se održavati u zgradi stare gimnazije, u obnovu i opremanje koje će Knin uložiti skoro 20 milijuna kuna.

Pomoć u kadrovskom, programskom i svakom drugom pogledu Kninjanima je obećao i Božo Plazibat, voditelj Odjela stručnih studija splitskog sveučilišta koje trenutačno na stručnim studijima računalstva, ekonomije i prava u Kninu obrazuje oko 180 studenata.

(Hina) xzpod yvkn

Pročitajte više