Od ponedjeljka nove mjere. Danas će biti objavljeni detalji, evo što dosad znamo

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

IAKO je premijer Andrej Plenković na jučerašnjoj sjednici vlade govorio o popuštanju mjera, još uvijek nije jasno na koji će točno način raditi kafići i teretane, a nije jasno ni koji su bili kriteriji za otvaranje kockarnica, a ne i restorana.

>> VIDEO Od ponedjeljka kava za van, otvaraju se teretane, škole stranih jezika i casina

Također, nejasno je kako se dopušta vježbanje u teretanama, gdje ima i grupnih treninga, a ne dopušta se, primjerice, treniranje atletičarima u dvoranama.

O detaljima mjera danas će biti govora na konferenciji za medije Stožera koja se održava u 11 sati.

"Što se tiče mjera ograničenja, mi smo pratili razvoj situacije i rekli smo da će nam referentni trenutak biti sredina veljače. Nakon razgovora smatramo da možemo donijeti nekoliko odluka koje su popuštanje uz veliku dozu opreza. No ono što želimo je poslati nekoliko poruka", poručio je Plenković te otkrio što će biti omogućeno od 15. veljače:

  • omogućit će se ugostiteljima prodavanje kave za van, naknade za veljaču vrijede za cijeli mjesec
  • omogućit će se otvaranje teretana i fitness-centara uz poštivanje epidemioloških mjera
  • omogućit će se djeci nastava u školi za strane jezike
  • otvaranje kladionica, automat-klubova i casina uz ograničenja za konzumaciju pića.

Kafići će za van moći prodavati sve, ne samo kavu

Nakon sjednice vlade održana je presica na kojoj su sudjelovali premijer Plenković te ministri Brnjac i Aladrović.

Plenković je detaljnije objasnio što znači odluka da kafići i restorani smiju prodavati kavu za van.

"Nije to prodaja samo kave. Oni će moći prodati čaj, piće, napitak, nije samo kava u pitanju. Nije 'coffee to go' samo kava. Bitno je da ljudi mogu, koji nisu radili, prodavati ono što imaju na svom meniju. Uzme se i šeće se", rekao je. Nije detaljnije objasnio kako će cijeli postupak izgledati.

"Važno je otvoriti casina i kladionice"

Plenković je jučer na presici branio i odluku o otvaranju casina i kladionica.

"Uz okvir koji postoji, što se tiče casina i kladionica, mora se to poštivati. Važno je omogućiti te djelatnosti. Oko teretana, tu će biti epidemiološki okvir. Kolege će sutra reći hoće li se morati vježbati s maskama. Gužva neće smjeti biti", rekao je.

Otkrio je da u kladionicama neće biti moguća konzumacija pića, ali više detalja nije otkrio.

Ugostitelji nezadovoljni

Ugostitelji su nezadovoljni.

>> Reakcije ugostitelja: "Ne znam je li kava za van komedija ili tuga"

"Ovo je minimalno što su mogli dozvoliti, brine me što je Plenković rekao da ide prodaja kave za van, nije spomenuo ostali asortiman kafića. Nadam se da će se kafićima dozvoliti prodaja cjelokupnog asortimana, a ne samo kava i da ih se neće dodatno oštetiti", rekla je za Index Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja.

Pitali smo je kako komentira da se otvaraju kladionice i casina, dok se terase kafića i restorana i dalje ne smiju otvoriti. Tabak je kazala da je to nepravedno u odnosu na ugostitelje.

"Mislim da nije pravedno da se casina otvaraju, a terase ne. Mi smo već tri puta poslali zamolbu Stožeru da održimo sastanak, odgovora još nema. Želimo s njima razgovarati o budućem popuštanju mjera i da se ubuduće ide jednako prema svima u ugostiteljstvu, a ne da za restorane vrijedi jedno pravilo, za kafiće drugo. Ne želimo da se rade razlike. Isto tako, dok god traju restrikcije, mi moramo imati prateće financijske mjere. Plenković je rekao da će mjere ići do kraja veljače, no to je bilo i prije rečeno."

Žaklina Troskot iz Nezavisne udruge ugostitelja, koja je i dio Nacionalne udruge ugostitelja, za Hinu je kazala da se tu nema što puno reći te da je to više psihološki efekt nego financijski.

"S ovime sada ispravljena je i određena nepravda te vjerujemo da će sada, za razliku od do sada, svi ugostitelji moći izdavati kavu za van, što još ne znamo detaljno, dok se mjere ne objave i ne pročitamo. To financijski ugostiteljima neće značiti puno, ali psihološki može značiti nešto", rekla je Troskot, koja je i slastičarka i dodaje kako će i slastičarnice sada moći prodavati kavu za van.

Poduzetnicima potpore ostaju za veljaču

"Poduzetnicima obuhvaćenima popuštanjem epidemioloških mjera od 15. veljače bit će osigurane potpore za očuvanje radnih mjesta i naknadu fiksnih troškova tijekom cijele veljače, bez obzira na to što će im relaksacija omogućiti određene prihode", poručio je ministar rada Aladrović.

"Ovo je podrška i poruka ugostiteljima da, bez obzira na to što će im se relaksacijom mjera omogućiti određena zarada i prihodi, vlada i dalje želi biti uz njih te im osigurati i mjere za naknadu fiksnih troškova za cijeli mjesec i mjere za očuvanje radnih mjesta za cijeli mjesec", istaknuo je Aladrović. 

Nove epidemiološke mjere će vrijediti do 1. ožujka, do kada su na snazi i gospodarske mjere. Tako će cijeli novi paket, kako epidemioloških tako i gospodarskih mjera, za ožujak biti predstavljen krajem veljače, najavio je Aladrović.

 

Pročitajte više