Opasnost od terorističkog napada u SAD-u na najvećem stupnju još od rušenja WTC-a

OPASNOST od terorističkog napada protiv SAD-a na najvišoj je razini nakon 11. rujna i napada na WTC, izjavila je pred članovima Kongresa Janet Napolitano, američka ministrica domovinske sigurnosti. Napolitano tvrdi, prenosi BBC, da na američkom tlu djeluju broje terorističke ćelije koje financira Al-Quaida.

"Prijetnja od terorističkog napada protiv naše zemlje drastično je podignuta", rekla je Napolitano objasnivši da se unutar SAD-a već nalaze brojne terorističke skupine koje bi u svakom trenu mogle udariti bez upozorenja. U zadnje vrijeme su osobe povezane s talibanima i Al-Quaidom pokušale izvršiti veći broj terorističkih napada. To uključuje i Nigerijca koji je eksplozivom pokušao srušiti avion, te muškarca koji je planirao napad u njujorškom metrou.

Ključni za borbu protiv terora, kaže Napolitano, su policajci na lokalnoj i državnoj razini koji imaju maksimalnu podršku federalne vlade. "Kao što sam i ranije kazala, ne možemo jamčiti da se više nikad neće dogoditi teroristički napad u SAD-u, ali također se ne možemo izolirati pod stakleno zvono", rekla je Napolitano te dodala: "Radimo sve što možemo kako bi smanjili rizik od terorističkih napada".

Pročitajte više