Otkrivena slika Leonarda da Vincija

STRUČNJACI za umjetnost vjeruju kako su otkrili novu sliku majstora Leonarda da Vincija i to po otisku kojeg je ostavio na rubu platna. Peter Paul Biro, kanadski forenzički stručnjak za umjetnost izjavio je kako je slika za koju su vjerovali da je djelo njemačkog slikara iz 19. stoljeća zapravo Leonardovih ruku djelo.

Platila simboličnu cijenu za sliku vrijednu 150 milijuna dolara

Kanadski kolekcionar kupio je sliku pod imenom Profil lijepe princeze iz Ganz galerije u New Yorku od anonimnog švicarskog kolekcionara 2007. godine za 19 tisuća dolara. Dilerica umjetninama, Kate Ganz posjedovala je tu sliku više od 11 godina, a kupila ju je na jednoj aukciji za simboličnu cijenu.

Londonski diler umjetninama kazao je kako sada ova slika vrijedi više od 150 milijuna dolara. Ako je ovo otkriće točno, bilo bi to prvo otkriće Leonardovog djela u posljednjih 100 godina, prenosi Associated Press. Peter Paul Biro rekao je kako otisak sa slike odgovara onom s Leonardove slike Svetog Jeroma koja se nalazi u Vatikanu. Biro je upotrijebio najsofisticiraniju tehnologiju kojom je došao do tog otkrića. "Tehnika, stil i materijal evidentni su dokazi kako je slika Leonardova", tvrdi Biro.

Pročitajte više