otvorena IZLOŽBA svjetske novinske fotografije

Izložba "Svjetska novinska fotografija" u organizaciji Hrvatskoga novinarskog društva i Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske otvorena je večeras u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u zagrebu. L

"World Press Photo" neovisna je neprofitna udruga osnovana u Nizozemskoj 1955. da bi pomagala i promicala rad profesionalnih novinskih fotografa u svijetu. Zato svake godine priređuje ugledno svjetsko natjecanje u novinskoj fotografiji najprije u Amsterdamu, a zatim istodobno gostuje u više europskih metropola, među kojima prvi put i u Zagrebu.

Izloženo je dvjestotinjak nagrađenih radova, a ovogodišnji dobitnik glavne nagrade je francuski fotograf Jean-Marc Bouju iz Associated Pressa, čija fotografija prikazuje iračkoga zarobljenika kako tješi svoga sina.

Fotoreporteri, kako se navodi u katalogu izložbe, mogu pokazati užase rata i ljudsku sućut u ratno doba, a ovogodišnje fotografije s natječaja odražavaju dramatičnost prošlogodišnjih sukoba u Liberiji, posljedice potresa u Bamu, selo u Kini koje je cijelo zaraženo ADIS-om, te zaboravljene ratnike iz Laosa.

Nagrađene su fotografije podijeljene u deset tematskih skupina, kao što su udarna vijest, reportaža, snimke i reportaže o svakodnevici, a u središtu pozornosti su portreti, sportaši u akciji, priroda i slično.

Otvarajući izložbu, predsjednik Stjepan Mesić istaknuo je kako ta izložba "važna za nas jer je i Hrvatska brutalno napadnuta i pamtimo ljudsku patnju, razaranja Dubrovnika i Vukovara i ostalih hrvatskih gradova".

Izrazio je zadovoljstvo idejom o natječaju za svjetsku fotografiju, rekavši kako ona iz godine u godinu, s obzirom na ratne sukobe i ostale događaje u svijetu, postaje sve djelotvornija.

Na otvorenju izložbe govorili su nizozemski veleposlanik Lionel Veer, predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva Dragutin Lučić i ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice Josip Stipanov. Među brojnim posjetiteljima, članovima HND-a, bili su i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, ministar kulture Božo Biškupić i drugi.

(Hina) xatod yln

Pročitajte više