OTVORENI ČETVRTI SARAJEVSKI KNJIŽEVNI SUSRETI

Projekcijom filma "Betty" kojega je prema istoimenom romanu Georgesa Simenona režirao jedan od najznačajnijih francuskih redatelja Claude Chabrol, u Sarajevu su u utorak otvoreni četvrti Europski književni susreti. L

Ova filmska projekcija samo je jedno od zbivanja kojim će se u okviru sarajevske književne manifestacije obilježiti stota obljetnica rođenja tvorca lika slavnog inspektora Maigreta.

Pod geslom "Naša Europa" sarajevski će književni susreti ove godine okupiti više 150 sudionika iz cijelog svijeta uključujući osim Europe i Palestinu, Iran te Kanadu.

Među pozvanima su Asia Djebar, Sibila Petlevska, Peter Schneider, Mile Stojić, Jean-Luc Godard, Jacques Rupnik, Ivan Lovrenović, Erri de Luca, Aleksandar Hemon, Viktor Ivančić, Jose Maria Ridao, Boris Novak, Ali Erfan, Senadin Musabegović, Irfan Horozović, Velimir Visković, Basri Capriqi, Dževad Karahasan, Elias Danbar, Mihajlo Pantić te brojni drugi značajni književnici i intelektualci.

Temi današnje Europe bit će posvećen središnji debatni dio manifestacije na kojemu će se, među ostalim, razgovarati i o Albertu Camusu kojega se nerijetko smatra začetnikom ideje o današnjoj Europi.

Ostat će zauvijek zabilježeno kako je taj veliki Francuz samo dan nakon atomske katastrofe u Hirošimi zapisao rječi: "Mi se moramo još energičnije boriti za stvaranje jednog istinskog međunarodnog društva u kojemu velike sile neće imati veća prava od manjih ili srednjih nacija".

Jedan od organizatora sarajevskih književnih susreta, francuski kulturni centar "Andre Malraux" u glavni grad BiH ovim će povodom dovesti jednog od posljednjih Camusovih živih prijatelja Rogera Greniera.

U okviru dijela Susreta na kojemu će se predstaviti književne aktualosti, publika u Sarajevu imat će prigodu upoznati se s ostvarenjima što su proteklih tjedana privukla najviše pozornosti na policama knjižara na području bivše Jugoslavije.

Hrvatski književnik Predrag Matvejević tako će predstaviti reprint izdanje svoje knjige "Jugoslavenstvo danas" iz 1982. godine što su ga nedavno objavili sarajevski "Buybook" i zagrebački "Duriex".

Uz francuska ministarstva vanjskih poslova i kulture, ovogodišnje sarajevske književne susrete pomogle su i vlasti Federacije BiH te British Council, Asocijacija Dante Alighieri, Goethe Institut i odjel za kulturu veleposlanstva Španjolske u BiH.

(Hina) rm rb

Pročitajte više